Пројекат „Нова генерација“ је све популарнији у Србији, а то доказује сусрет младих лидера земље и представника Федералне агенције „Россотрудничество“, који је одржан у Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду.

саветник руководиоца Россотрудничества Виталиј Солонецки (фото : Лола Ђорђевић)

Са актуелним програмом „Нове генерације“ и могућностима учешћа у овом пројекту присутне је упознао саветник руководиоца Россотрудничества Виталиј Солонецки.

Овом приликом је разговарано и о питања омладинске политике у Русији, међународне омладинске сарадње, промоцији заједничких пројеката, чији је циљ развој и продубљивање друштвених, пословних и научних веза између Русије и Србије.

Учесницима сусрета се обратио и шеф одељења за питања културе, спорта и омладина Руског дома Евгениј Дјомин.

шеф одељења за питања културе, спорта и омладина Руског дома Евгениј Дјомин (фото : Лола Ђорђевић)

Он је представио окупљенима програме намењене младима које реализује руски културни центар и одговорио на питања публике.

О утисцима учешћа у омладинским пројектима у Русији говорили су представници политичких, друштвених, научних и пословних кругова Србије.

Учесници сусрета су истакли да број истомишљеника сваком годином све више расте, а да је сарадња Русије и Србије у сигурним рукама активне, креативне, рационалне, патриотске нове младе генерације.

Солонецки је своје излагање пројеката „Нова генерација“ представио у врло опуштеној атмосвери. Момци и девојке су постављали питања интересујући се за могућност сарадње два народа у разним сферама, од културне до пословне.

Солонецки  је студентима различитих факултета присутним у публици покушао да на најбољи  начин представи фестивале који се у оквиру пројекта одржавају ове године у Русији, да би могли одабрати онај који им највише одговара, и аплицирали за могућ одлазак.

Оно што је најбитније, детаљан план пројекта, као и услови за аплицирање се могу наћи у Руском дому.

Представљање пројекта „Нова генерација“ у Руском дому(фото : Лола Ђорђевић)

Светски фестивал омладине и студената у Сочију

Подсетимо, прошле године је у руском Сочију  на 19. Светском фестивалу омладине и студената боравила српска делегација  која је са 160 чланова била једна од најбројних.

Српска делегација, чије је присуство на фестивалу омогућила Влада Републике Србије учествовала је на бројним организованим форумима и презентовала нашу земљу у најбољем светлу. На фестивалу је учествовало више од 25.000 младих из преко 185 земаља света.

Колико је велики значај овог фестивала потврђује то што је на свечаном отварању и затварању присуствовао и Владимир Путин

«Све најбоље пријатељи, све најбоље», поручио је тада Путин.

На самом фестивалу свакодневно су се реализовали програми, радионице и панели из области мобилности младих, екологије, културе, економије, политике и међународне безбедности.

Поред тога, млади су имали прилику и показали изузетну заинтересованост за предавања истакнутих светских политичара, попут министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, портпаролке Мунистарства спољних послова Марије Захарове, као и извршног директора Института за Евроазијске студије и бившег министра спољних послова Италије Франка Фратинија, као и за излагање Ника Вујичића.

Будућност је у рукама младих, а млади Србије и Русије су управо ти градитељи наше будућности.

Представљање пројекта „Нова генерација“ у Руском дому(фото : Лола Ђорђевић)

Лола Ђорђевић

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;