Књига коју је написао бивши високи дипломата Северне Кореје открива да је Пјонгјанг уцењивао Израел, уз претњу да ће Ирану продати нуклеарну технологију.

© AFP 2018 / JUNG YEON-J

Наиме, како тврди Тае Јонг Хо, који је побегао у Јужну Кореју 2016. године, Северна Кореја тражила је од Израела да јој плати милијарду долара у замену да не прода Ирану своју технологију за развој балистичких ракета, пренео је „Волстрит џурнал“.

Та „непристојна“ понуда изнета је 1999. године у једном кафеу у Стокхолму, када су се на кафи срели тадашњи севернокорејски амбасадор Сон Мун Си и његов израелски колега Гидеон Бен Ами.

Према наводима из књиге, Израел је одбио ту понуду, али је за пар дана послао контрапонуду, да у Северну Кореју пошаље донацију у храни.

„Волстрит џурнал“ је навео да није успео да добије потврду од два амбасадора која су наводно учествовала у преговорима, али је навео да је прошле седмице Бен Ами казао израелским медијима да је, током мандата амбасадора, имао неколико тајних састанака са севернокорејским дипломатама, и то у периоду од 1999. до 2002. године, које је иницирао Пјонгјанг.

B 92

Тагови: ; ; ; ;