Изјава америчког председника Доналда Трампа о Европи и Русији неће додатно закомпликовати преговоре који су најављени између Трампа и председника Русије Владимира Путина, будући да су они већ довољно компликовани, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Свима је познато до које мере су преговори сложени. Тешко да то може додатно да се закомпликује“, одговорио је Песков на захтев да прокоментарише Трампову изјаву о „гасним“ доларима који се из Европе сливају у Русију.

Говорећи о гасу, портпарол Кремља је рекао да ниједна земља сем Русије није била у стању да демонстрира такву стабилност и поузданост када је реч о испорукама гаса у Европу, који је Старом континенту преко потребан да би се економски развијао.

„Изјава Трампа о гасоводу ’Северни ток 2‘ је вид нелојалне конкуренције, односно покушај да се Европи прогура компресовани гас који је драстично скупљи од руског“, рекао је Песков и додао да је став Русије да је то питање искључиво ствар економске конкуренције.

Русија и НАТО

Односи Русије према НАТО-у, као према организацији која је усмерена ка конфронтацији, неће се променити, рекао је Песков.

Према његовим речима, једна ноћ ништа неће променити у односима Русије и Алијансе — никаквих сличних тенденција не може и неће бити.

Раније је Песков рекао да је НАТО производ Хладног рата, те да су односи Москве и Алијансе утемељени на тим основама, будући да је конфронтација њен главни фокус.

Тагови: ; ;