До 2024. године Црна Гора ће издвојити два одсто БДП-а за одбрану, саопштио је црногорски председник Мило Ђукановић на НАТО самиту у Бриселу и најавио нове мисије у Ираку и Летонији.

Фото Танјуг

“Прецизно дефинисани план је да и Црна Гора до 2024. године издвоји два одсто БДП-а за одбрану, можда у оквиру тога и коју годину раније, 20 одсто за модернизацију војске”, казао је Ђукановић, након првог дана НАТО самита, преноси РТЦГ.

Он је навео да су на самиту донете важне одлуке о снажењу политике одбране и одвраћања, и борби против тероризма, и најавио успостављање тренинг мисије у Ираку.

“Црна Гора ће учествовати и у снагама Алијансе у Летонији, заједно са Словенијом, под командом Канаде”, поручио је Ђукановић.

Намера је, како је казао, да се формира тренинг мисија у Ираку.

“Ми желимо да у пуној мери партиципирамо у свим обавезама и у свим правима које проистичу из чланства «, казао је црногорски председник.

Он је додао да је за Црну Гору важна одлука о позиву за почетак приступних преговора Македонији.

«Радујем се што ће Северна Македонија постати нова чланица НАТО-а», поручио је Ђукановиц и додао да се пријемом нових чланица јача стабилност не само на Западном Балкану, неко и у Европи и НАТО простору.

http://www.novosti.rs/в

 

 

 

Тагови: ; ; ;