Тежња НАТО-а да се механички прошири по Европи не може да учврсти безбедност, а форсирано увлачење Македоније у тај војни блок само потврђује да је „политика отворених врата“ постала самој себи циљ, изјавила је портпаролка Министарства одбране Русије Марија Захарова.

„У пракси Алијанса обнавља атмосферу епохе блоковске конфронтације, у којој се, изгледа, осећа много комфорније него у условима једнополарног светског поретка… Тиме је условљена и тежња блока да се механички шири. Та тежња не учвршћује ничију безбедност, то је очигледно, него само продубљује линије које деле и појачава напетост у Европи. Форсирано увлачење Македоније у НАТО само потврђује да се ‘политика отворених врата’ претворила у циљ сам по себи, односно у инструмент за освајање геополитичког простора. Реч је, заправо, само о једном – о постизању војне предности“, рекла је Захарова.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио је током самита те организације у Бриселу да су лидери свих 29 земаља-чланица Алијансе позвали Македонију да постане њена чланица.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ;