Финска ће привремено обновити пограничну контролу на својим унутрашњим границама како би осигурала безбедност током сусрета председника Русије и САД Владимира Путина и Доналда Трампа у Хелсинкију, саопштила је финска Влада.

„Погранична контрола унутрашњих граница ће почети у петак 13. јула у подне и завршити се у уторак у подне 17. јула“, наводи се у саопштењу.

Финска Влада је прецизирала да је сврха ових мера контрола колико страни држављани који путују у Финску или напуштају земљу поштују закон и идентификација лица која би могла да представљају претњу.

Такође се наводи да ће посебна пажња бити посвећена аеродрому Хелсинки-Ванта и лукама Хелсинки и Турку. Сви путници треба да буду спремни за могућу граничну контролу и праћење имиграције на унутрашњим границама. Погранична безбедност је одговорна за враћање привремене контроле на унутрашњим границама.

Председници Русије и САД Владимир Путин и Доналд Трамп састаће се у Хелсинкију 16. јула. Кремљ је раније објавио да ће на самиту лидери двеју земаља разматрати перспективе даљег развоја односа и актуелна међународна питања.

Састанак у Хелсинкију биће први сусрет Путина и Трампа у пуном формату. Пре годину дана они су се срели у Хамбургу на маргинама самита Г20, а затим кратко разговарали у новембру 2017. године на самиту АСЕАН-а у Вијетнаму.

Спутњик

Тагови: ; ; ;