Први пут парастосу настрадалим Србима на Петровдан 1992. године на Залазју код Сребренице је присуствовао један Бошњак — Ибран Мустафић, који је одао почаст настрадалима.

Мустафић је изјавио Срни да је пре три године хтео да дође, али га је полиција упозорила да то не чини због безбедносних разлога јер је дан раније у Поточарима нападнут тадашњи председник Владе Србије Александар Вучић.

“Имам моралну обавезу по Божијем и људском закону да одам почаст људима који су овдје били заробљени и након злостављања брутално убијени, а убили су их, нажалост, припадници мог народа”, рекао је Мустафић.

Мустафић је навео да је пре рата био председник извршног одбора у општини Сребреница, да је био “предсједник свих грађана и настојао да буде нормалан и заступа интересе свих грађана”.

“Мени рат није требао. Ја сам своју професионалну и политичку каријеру остварио прије рата и не треба да на правим каријеру на бројању костију. Нису ми потребни ни злочини ни геноцид, а одавде је након борби одведено живих седам или осам ратних заробљеника који су одвезени у Сребреницу у затвор”, навео је он.

Мустафић, који је о овоме писао и у својој књизи “Планирани хаос”, истакао је да је међу њима била и једна медицинска сестра и да су “они побијени на најбруталнији начин”.

Он је напоменуо да је на изборима 1990. године његова политичка партија /СДА/ добила око 800 гласова мање од њега, што говори да је за њега гласао одређен број људи српске националности.

Мустафић је рекао да се “због тога и људи који су овде брутално побијени мимо свих Божијих, људских и ратних закона” осећа дужним да овде дође и ода им почаст.

“Због чега то чиним? Овдје су људе убили злочинци из мог народа и све је то наставак злочина који су чињени на свим странама од почетка рата.
Моју породицу су 1995. године убили припадници мог народа који су и овдје чинили злочине”, појаснио је Мустафић.

Ибран Мустафић на суђењу у Сарајеву: Насер Орић ми је лично испричао да је заклао српског судију Слободана Илића

Он је навео да починиоци злочина из свих народа још међусобно сарађују као браћа, а они који су губитници исти су на свим странама.

Ја немам право истицати своје, а ниподаштавати туђе жртве и овдје сам дошао да одам почаст. Надам се да ће ме људи схватити јер ко не зна саосјећати у туђој боли не може говорити ни о својој”, поручио је Мустафић.

Мустафић: Мајке Сребренице су пантљичаре, а приче о Сребреници лажи и превара

У селу Залазје код Сребренице јуче је служен парастос код спомен-костурнице страдалима у два последња рата, прислужене су свеће за 69 Срба убијених на 12. јула 1992. године и положено цвеће на спомен-обележје поводом  26 година од великог српског страдања на подручју сребреничке општине.

Ибран Мустафић: Сами смо убили својих 1.000 муслимана у Сребреници

Срна

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;