На светском такмичењу из математике у Румунији Алекса Милојевић и Павле Мартиновић освојили прво место, а четворо њихових другара из тима сребро и бронзу, остварујући успех какав се не памти од 1974. године

У плавим мајицама Јелена Иванчић, Јован Торомановић, Игор Медведев, Алекса Милојевић, Никола Павловић, вођа екипе Бојан Башић и Павле Мартиновић са медом, маскотом такмичења, и представницом организације олимпијаде (Фото Математичка гимназија, Политика)

Млади математичари из Србије јуче су остварили успех једнак оном који би постигли наши фудбалери да су, којим случајем, победили на актуелном светском првенству у фудбалу. Алекса Милојевић и Павле Мартиновић, ђаци Математичке гимназије у Београду, освојили су две златне медаље на 59. Међународној олимпијади из математике у Клужу у Румунији, која је највише светско такмичење из овог предмета. Такав успех Србија није остварила још од 1974. године, када су тадашњој Југославији два злата на овом надметању донели такође ђаци Математичке гимназије, истиче поносно Срђан Огњановић, директор ове школе од националног значаја.

Успеху српских математичких мозгова овде није крај, јер су и остала четири члана наше ђачке репрезентације јуче такође овенчана медаљама. Игор Медведев и Јелена Иванчић, ученици Математичке гимназије, освојили су сребрна одличја, а њихов школски друг Јован Торомановић и Никола Павловић, ђак новосадске Гимназије „Јован Јовановић Змај”, бронзу. Овај успех постигли су у конкуренцији више од 600 учесника из 107 држава.

Наши ђаци свеукупно били су бољи од математичких екипа из Француске, Немачке и Италије, које су традиционално у врху овог такмичења. Директор Огњановић истиче да су ђаци из Србије имали у збиру исто поена колико и Јапан, који је годинама без премца на светским надметањима из математике.

 

Извор
Аутор: Драгана Јокић-Стаменковић

Тагови: ; ; ;