Хрвати срушили српски хотел

Случај рушења остатака зрењанинског одмаралишта „Серво Михаљ“ у Поречу најбоље показује како ће у пракси изгледати примена најновијег хрватског Закона о располагању државном имовином! Овај, недавно усвојен, закон предвиђа да имовина српских фирми у тој земљи буде дата у закуп на највише 30 година.

Хрвати срушили српски хотел

Реч је о некретнинама које су и даље предмет сукцесије између држава СФРЈ и око којих се воде судски поступци било пред хрватским судовима, било у Стразбуру. Упркос томе, нови закупци и власници без пардона моћи ће српску имовину да поруше баш као што је то случај са несуђеним хотелом бившег зрењанинског пољопривредног гиганта.

Градњу одмаралишта, како каже правни заступник „Серво Михаља“ Зоран Ристић, ова фирма почела је пред рат, 1987. године, на 8,8 хектара земљишта, са уредним папирима.

„Граду Поречу дали су у замену старо одмаралиште, у Плавој лагуни, и остатак вредности исплатили у новцу. Када је 20. јуна 1992. влада у Загребу уредбама практично конфисковала српску имовину и пребацила је на државу Хрватску, ово земљиште и незавршен хотел од 8.800 квадрата пребачени су у катастру на Град Пореч. Пореч је са извесним приватницима основао фирму „Мали мај“, коју је у међувремену купио „Алегени финеншел фонд“, који је и организовао рушење“ – објашњава Ристић.

Због тога су, како каже Ристић, поднели представку Европском суду за људска права у Стразбуру, која није одбачена, за разлику од представки „Младост туриста“ или „Инекса“, и чека се исход. Истовремено, две године су се борили у управном поступку да се незавршени хотел не сруши.

„Управни суд је издао привремену меру забране рушења до окончања поступка. Поступак је окончан 15. јуна одбијеницом „Серво Михаљу“ и одмах после тога стигли су багери“ – коментарише Ристић.

Коментари: