Шести фестивал руске музике „Бољшој“ у организацији редитеља Емира Кустурице почео је данас у Дрвенграду, а до 17. јула за Златну, Сребрну и Бронзану матрјошку надметаће се млади таленти из Србије, Републике Српске и Русије.

По традицији, културни програм фестивала „Бољшој“ обележиће наступи звезда светског нивоа. Тако се у наредним данима очекује долазак једног од најтраженијих пијаниста света — Дениса Мацујева.

Поред њега, Дрвенград ће ових дана бити дом многих других уметничких великана као што су славни виолиниста Немања Радуловић и првак балета Константин Костјуков. Њих двојица ће вечерашњим наступима увеличати чин отварања овогодишњег „Бољшоја“.

Чувени српски редитељ и уметнички директор фестивала Емир Кустурица је приликом отварања истакао да је «дивно да постоје места до којих се стиже без „црвеног тепиха”».

„Једно знам сигурно, пошто сам и ја шетао тим теписима, да је много боље без њих”, рекао је он.

„Има ли игде на свету место скривено као што је Мећавник да се са клавиром поиграва мајстор као што је Денис Мацујев? Нема. Има ли места где су велики Гаспром и мали Маћавник успели да нађу заједнички језик? Ја мислим да нема”, рекао је прослављени редитељ, уз захвалност свима који су од почетка учествовали у организовању „Бошљој” фестивала.

Члан Управног одбора „Гаспром њефта” Александар Дибаљ је рекао да је тај фестивал другачији од осталих оваквих и сличнх манифестација по томе што је вероватно једини фестивал класичне музике који се одржава у селу.

„И не само то, овај фестивал се одржава у једном свету који је у потпуности осмислио Емир Кустурица”, додао је он.

После обраћања Кустурице и Дибаља, присутни су имали прилику да уживају у ватромету, након чега је Кустурица фестивал прогласио отвореним.

У наредних неколико дана на Мећавнику боравиће велики број уметника из целог света, а посебно из Русије. Главна идеја фестивала, који је већ традиционално заједнички пројекат познатог српског режисера и компаније „Гаспром њефт“, јесте да се подрже таленти из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске, као и из Русије.

Овогодишњи „Бољшој“ траје четири дана, а млади музичари ће се такмичити у вештини извођења руске класичне музике у двема старосним категоријама. Такмичаре ће оцењивати угледни жири у следећем саставу: Дражан Косорић, Јуриј Розум и Зоран Комадина.

Мајсторске курсеве младим талентима одржаће познати музичари који су гости фестивала.

Емир Кустурица на отварању фестивала «Бољшој»
«Хиљаду и једна ноћ». Наратор Тамара Алексић
Немања Радуловић и ансамбл «Дабл сенс»

До 17. јула гости Мећавника биће у прилици да слушају првокласну музику од раног јутра до касне вечери. Као допуна такмичарском програму и вечерњим наступима солиста, као специјални гости фестивала наступиће Роман Симовић и Јулијан Рахлин, камерни оркестар школе музичких талената из Ћуприје, затим квинтет Симфонијског оркестра „Бољшој“ под диригентском палицом маестра Ивана Јосипа Скендера, као и амерички гитариста Гери Лукас, који ће јединственим музичким стилом озвучити неми филм „Шаховска грозница“ Всеволода Пудовкина.

Као посебно изненађење за учеснике и посетиоце фестивала на Мећавнику последње вечери планиран је концерт Влатка Стефановског.

 

Спутњик / Политика / Њуз Фронт

Фото, видео: Оксана Сазонова

Тагови: ; ; ; ; ; ;