Трамп стигао у Хелсинки

Амерички председник Доналд Трамп допутовао је синоћ у Хелсинки где је за данас заказан први званични билатерални састанак с руским колегом Владимиром Путином, јавила је агенција АП.

Амерички председник пре Хелсинкија је боравио у званичној посети Великој Британији где је разговарао с премијерком Терезом Меј и био је примљен у палати Виндзор код краљице Елизабете Друге.

Трамп је уочи састанка за телевизијску мрежу Си Би Ес (ЦБС) рекао да су Русија, Европска унија (ЕУ) и Кина из различитих разлога „непријатељи“ САД.

„Мислим да имамо много непријатеља. Мислим да је ЕУ непријатељ с тим што нам ради с трговином… Русија је непријатељ на неки начиин, а Кина је економски непријатељ. Али то не мора да значи да су они лоши, већ су конкуренти“, рекао је Трамп.

 REUTERS/Leonhard Foeger

Председник САД је јуче на Твитеру по одласку из Шкотске за Финску навео да се „радује“ што се данас  састаје с Путином. Међутим одмах је додао да ће без обзира на резултате разговора добити критике.

„На жалост, без обзира на резултате састанка, добићу критике да нисам довољно учинио“, додао је Трамп који током вечери не би требало да се појављује у јавности у Хелсинкију.

Путин и Трамп ће имати први билатерални састанак, јер су се председници две земље до састајали на маргинама разних светских скупова.

Ројтерс

 

 

 

 

 

Коментари: