Туск позвао велике силе да не почињу трговински рат

Председник Европског савета Доналд Туск позвао је данас лидере САД, Русије и Кине да сарађују са Европом да би се избегли трговински ратови и спречили конфликти и хаос.

Туск позвао велике силе да не почињу трговински рат

Туск је говорио у Пекингу, на отварању самита Кине и ЕУ, неколико часова уочи самита председника САД и Русије Доналда Трампа и Владимира Путина у Хелсинкију.

„Свесни смо чињенице да се свјетска архитектура мења пред нашим очима и наша је заједничка одговорност да извршимо промену на боље“, рекао је Туск, пренео је АП.

Он је позвао „кинеске домаћине и председнике Трампа и Путина да заједно почну овај процес кроз реформисање Светске трговинске организације /СТО/“.

„Још има времена да се спрече конфликти и хаос“, нагласио је званичник ЕУ.

САД су увеле царине од 25 одсто, у вредности од 34 милијарде долара, на кинеску робу, оптужујући Кину да наноси штету америчким компанијама крађом или притискањем фирми да јој предају технологију.

Вашингтон је увео и тарифе на увозни челик и алуминијум из Канаде, Мексика и ЕУ. Европски блок је одговорио увођењем увозних таси на америчку робу у вредности од 3,25 милијарди долара.

Кинески премијер Ли Кећијанг рекао је да су се Кина и ЕУ договориле да предузму кораке ради „заштите трговине“ и глобалног мултилатералног регулаторног система.

Он је рекао да су, према правилима СТО, оптужбе из САД застареле и незграпне.

На питање да ли је Кина искористила данашњи састанак за покушај формирања савеза са ЕУ против Вашингтона, Ли је рекао да је америчко-кинески спор билатерално питање које треба да реше Пекинг и Вашингтон.

Коментари: