Конгресмени оштро критикују председника САД: Трамп је Москви послао поруку о слабости Америке

Неки истакнути републикански и демократски чланови Конгреса САД оштро су критиковали председника Доналда Трампа јер, како наводе, није упутио снажно упозорење руском председнику Владимиру Путину о мешању у америчке изборе.

Трамп је заправо, оцењују они, послао Москви поруку о слабости САД, преноси Ројтерс.

„Председник Трамп је пропустио прилику да Русију одлучно учини одговорном за мешање 2016. и да упути снажно упозорење у вези са будућим изборима. Такав одговор председника Трампа ће Русија видети као знак слабости и то ће створити далеко више проблема него што ће их решити“,  изјавила је сенаторка Линџи Грејем, високи члан Републиканске партије и члан Комитета Сената за оружане снаге.

Она је тим речима коментарисала Трампове изјаве на заједничкој конференцији за новинаре са Путином после самита у Хелсинкију.

Трамп је, стојећи поред Путина пред новинарама, рекао да нема разлога да сматра да је Русија хаковала америчке изборе 2016. како би њему помогла да победи и истакао да је Путин „изузетно снажно то данас порекао“.

Лидер демократа у Сенату Чарлс Шумер рекао је да је Трампов приступ у Хелсинкију данас био без преседана за једног лидера САД.

„Да председник САД стане на страну председника Путина против спровођења америчког закона, америчких војних званичника и америчких обавештајних служби је несмотрено, опасно и доказ је слабости“,  оценио је Шумер.

Још један републикански сенатор, Џеф Флејк, окарактерисао је Трампове речи као „срамотне“:

„Никад нисам ни помислио да ћу доживети дан када ће наш амерички председник стати поред руског председника и окривити САД за руску агресију. То је срамотно“.

Танјуг