КОСОВСКА ИГРА ПРЕСТОЛА Зашто је приштинска делегација данас у Бриселу упроширеном саставу

Приштинска делегација појавиће се данас у Бриселу, на разговорима са председником Србије Александром Вучићем у проширеном саставу. Тамо ће се по први пут осим косовског премијера Хашим Тачија, која је главни преговарач, косовски премијер Рамуш Харадинај, председник Скупштине Кадри Весељи, шеф дипломатије Беџет Пацоли, као и заменици премијера Фатмир Љимај и Дардан Гаши.

Шта је узрок оваквом заокрету?

Упућени у Приштини тврде само једно – они једну другим не верују и на унутрашњем плану међусобно забијају клипове у точкове.

Ипак, с друге стране, кажу, овиме показују и унутрашњој јавности, али и спољној, да су озбиљни преговарачи, као и да су – сада када ЕУ све више инсистира на брзом и свеобухватном решењу – веома заинтересовани да буду на истом путу као и европски партнери.

Ово је, иначе, први пут да приштинска страна на разговоре иде у оваквом саставу, јер је до сада, на највишем политичком нивоу, углавном представљао само Тачи, а својевремено са њим и сада већ бивши косовски премијер Иса Мустафа.

Једни другима не верују – каже извор “Блица” из косовских институција, уз опаску да је то један од разлога зашто ће Приштина сутра бити у Бриселу у оваквом саставу.

Са друге стране, каже, желе да се представе као озбиљни преговарачи који су веома заинтересовани за решење. Још једна ствар коју сви знају, али не желе наглас да кажу је да је, рецимо, заменик премијера Фатмир Љимај у веома лошим односима са Хашимом Тачијем, јер га је овај својевремено послао у Хаг.

Међутим, мора да га поштује због Харадинаја који се на то обавезао, исто као што се и Тачи обавезао њему на неке ствари када је изабран за председника Косова – прича наш извор.

Како наводи, иако Тачи има жељу да се нађе компромисно решење између Београда и Приштине, остали му “постављају ногу”, јер су свесни да ће, ако направи договор са Београдом, остати на власти годинама.

Фатмир Љимај

Тачи и Харадинај „у клинчу“

С друге стране, да постоји тензија на релацији Тачи-Харадинај, није непознаница, што се нарочито могло видети пре извесног времена приликом депортације турских држављана са Косова Турској.

Медији су тада спекулисали да иза тог догађаја стоји Тачи, док је Харадинај са друге стране говорио да га о томе није обавестила ниједна приштинска институција, након чега је сменио министра унутрашњих послова и шефа тајне службе.

Такође, занимљив је био и моменат да су Тачи и Харадинај на самит ЕУ у Софији средином маја дошли одвојено.

Зато је могуће да управо на данашњем примеру, Харадинај заправо жели да “исконтролише” ситуацију, с обзиром да је Тачи главни политички преговарач, а у свему томе демонстрација јединства за “њихову ствар” (независно Косово), увек је пожељна.

Пред јунску рунду разговора између Тачија и Вучића у Бриселу, у пре свега косовским медијима, појавила се информација да приштинска делегација неколико дана раније путује у Брисел, због чега се и наметнуло питање шта је разлог и да ли су на неки начин фаворизовани?

Иако се епилог тих консултација није сазнао, упућени тврде да је разлог томе заправо било помало и “рибање” од стране ЕУ, у смислу забринутости због антиевропских изјава и понашања појединих косовских званичника и забрињавајућих догађаја на Косову, али и визна либерализација за Косово.

Сутра и о визама

Случајно или не, баш на данашњи дан, за када је заказан разговор Вучић-Тачи, и помпезно најављена комплетна делегација која ће у томе учествовати, “наместило се” да би Европска комисија требало потврди да је Косово испунило све услове за визну либерализацију.

Очекује се да потврду препоруке Комисије из 2016. године објаве комесар за унутрашње послове и миграције Димитрис Аврамопулос и косовски председник Хашим Тачи сутра поподне.

За грађане такозване државе Косово, ово би могла бити много важнија вест од самих преговора, јер су једини са Западног Балкана којима су потребне визе за путовање у земље Шенгена.

Ово би уједно могао да буде један од важнијих разлога зашто руководство Косова борави у Бриселу, тим пре што је визна либерализација и услови за њено испуњење нешто што је дуго времена био проблем косовских власти.

У међувремену, у Приштини и даље нема сагласности о платформи за сутрашње разговоре, чему се противи опозиција, која није сагласна ни са тим да Тачи буде главни преговарач.


Састанак Александра Вучића и Марка Ђурића са Федериком Могерини (фото : Лола Ђорђевић)

Прво одвојени, па заједнички састанак

На састанку у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине разговараће се о напретку у постизању споразума о целовитој нормализацији односа, али и о интензивирању рада на свеобухватном споразуму, каже портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић.

Она је казала да ће данашња рунда разговора почети одвојеним састанцима Федерике Могерини са обе делегације, након чега ће уследити трилатерани састанак. Такође, навела је и могућност разговора “у различитим форматима” и “без присуства Могерини.

Осим председника Србије Александра Вучића, у Брисел сутра путује и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Lana Gedošević/ www.blic.rs

Коментари: