Српски хирург светског реномеа Бојан Марко Ленс сав новац који је добио у спору против швајцарске авио-компаније „Свис интернешенал ерлајнс” поклонио Заводу за психофизиолошке поремећаје и говорну патологију

Бо­јан Мар­ко Ленс (Фото Д.Ј)

Доктор Бојан Марко Ленс, специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије, сем по послу којим се годинама врло успешно бави, пажњу јавности недавно је скренуо и као особа која је добила спор против швајцарске авио-компаније „Свис интернешенал ерлајнс”, због дискриминаторског поступања и неосноване забране лета авионима овог превозника. Сав новац који је добио овом пресудом уплатио је јуче на рачун Завода за психофизиолошке поремећаје и говорну патологију, ексклузивно сазнаје „Политика”.

Др Љиљана Аврамовић, директорка овог завода, у коме се годишње лечи око 44.000 деце са различитим врстама развојних и говорних поремећаја, не крије задовољство због чињенице што је овај хирург светског реномеа одлучио да сав новац који је добио на име накнаде нематеријалне штете због душевних болова, повреде права личности, части и угледа, уплати њиховим малим пацијентима.

«Ви не личите на свињу, али сте свакако Србин…Марш из авиона»: Српски хирург добио на суду швајцарску авио — компанију

Прво вређање и дискриминацију хирург је доживео пре седам година летећи из Београда за Цирих, када је због сугестије коју је упутио стјуардеси назван «српском свињом».

После покушаја да то реши са надлежнима, наишао је на игнорисање, а убрзо је код готово свих запослених у «Свис ерлајнсу» био познат као «незгодан путник».

На њега се нарочито окомила Дорит Розенберг, заједнички представник «Свис ерлајнса» и «Аустријан ерлајнса» на аеродрому «Никола Тесла» у Београду.

«Ви не личите на свињу, али сте свакако Србин», «Срби су глупи», «Срби су лењи», «Мрзим што сам у Србији», «Приштина је одлична, а људи тамо су много бољи него у Београду», «Људи из Србије уопште не би требало да путују», «Албанци су добри људи, Срби су лоши», «Разумем зашто Албанци мрзе Србе», «Мрзим да сарађујем са Србима», само су неке од увреда којима је Розенбергова «частила» хирурга Ленса.

Осим по националној основи, представница «Свис ерлајнса» вређала га је и по основу сексуалне оријентације изјавама — «Да ли се спрема на геј параду у Београду», «Ружни педеру» или «Све педере треба побити».

После четири године трпљења упорног понижавања и вређања, као и неразумевања надлежних у швајцарској компанији којима је много пута скренуо пажњу на понашање њихових запослених, коначно је пресавио табак. И на срећу, три године касније, дочекао правду.

Доктор Марко Ленс дипломирао је на Медицинском факултету у Београду, специјализирао пластичну хирургију на Универзитету у Верони, на Харварду магистрирао клиничку епидемиологију, а на Оксфорду је докторирао у области малигног меланома.

У Европи, а нарочито у Великој Британији и Италији, цењен је као један од најпознатијих стручњака у истраживањима и лечењу малигног меланома, опаког рака коже.

 

Аутор: Катарина Ђорђевић
Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;