Дани руске културе у Беранама

Отправник послова Руске Федерације у Црној Гори Владимир Гурка је 19. јула био гост манифестације „Дани руске културе“ у Беранама.

Дани руске културе у Беранама

Поздравно обраћање Отправника послова Руске Федерације у Црној Гори господина Владимира И. Гурка поводом отварања „Дана руске културе“ у Беранама преносимо у цјелини.

Ваше Преосвештенство,

Поштовани господине Предсједниче Општине,

Поштовани господине Предсједниче Скупштине Општине,

Драги пријатељи, даме и господо,

За мене је велика част и задовољство да у име Амбасаде Руске Федерације у Црној Гори заједно са мојим колегама будем вечерас овдје,

у Беранама, у општини надалеко познатој по свом гостопримству и људима отвореног срца који ту живе. Велико ми је задовољство да држим говор на отварању Дана руске културе – манифестације, која је већ пустила своје коријене овдје и полако, али сигурно, постаје добра јулска културна традиција много очекивана како од стране мјештана ваше општине, тако и гостију из Русије.

Најприје дозволите ми да изразим ријечи захвалности руководству општине и лично предсједнику Општине господину Драгославу Шћекићу
за вољу и жељу за сарадњом. Такође бих хтио да се захвалим и предсједнику Скупштине Општине господину Новици Обрадовићу, као и свим људима укљученим у припремање Дана руске културе за помоћ у рјешавању организационих питања. Манифестација трајаће пуну недељу дана од 19. до 25. јула и предвиђа цијели низ лијепих разноврсних културних догађаја. Драго ми је што смо заједничким напорима уз узајамно разумијевање успјели то организовати па ће, како се надам, наши „Дани“ постати лијеп дио програма „Беранског културног лета“, већ по други пут у оквиру обиљежавања 21. јула – Дана Општине Беране.

Са великим задовољством сам прихватио предлог да заједно са вама у име Амбасаде вечерас oтворим изложбу фотографија „Најљепша земља“, коју је припремило Руско географско друштво, чијег представника ја такође пуно поздрављам. То је велики медијски пројекат који има важну хуманитарну улогу – посвећен је очувању изворне природе Русије и неговању брижљивог односа према животној средини преко умјетничких фотографија. Конкурс је по први пут био организован 2015. године, а од 2016. године одржава се једном годишње. Своје фотографије за учешће шаљу десетине хиљада учесника из различитих дјелова Русије, ту нема ограничења у односу на старосну доб или мјесто становања. Свако од вас овдје, у Беранама, имаће могућност да се не само што упозна са природом најудаљенијих кутака Русије, него и индиректно, преко ових слика, сазна за перцепцију околине, карактеристичну за руску словенску душу. Убеђен сам да ће данашња изложба наћи посебно мјесто у програму догађаја „Дана руске културе“.

Током наредних дана поред данашње изложбе посјетиоце очекује цијели низ догађаја – концерти руског ансамбла „Родник“, музички наступ младих извођача из Русије, округли сто на тему црногорско-руских односа и промоција чувене књиге „Руси у Црној Гори“ нашег пријатеља Зорана Локтионова.

Посебну пажњу ћемо посветити и теми страдања руске императорске породице Романов јер, као што се зна, ове године се навршава стота годишњица од њиховог крвавог убиства у Јекатеринбургу, које је, како се сматра, извршено управо на дан 17. јула 1918. године. У оквиру Руских дана у градском Центру за културу овом приликом ће бити приказан један документарни филм. Користећи ову прилику, хтио бих да изразим захвалност Будимљанско-никшићкој епархији Српске православне цркве и лично Његовом Преосвештенству господину Јоаникију на пажњи према овој тужној теми.

Драги пријатељи, историја билатералних односа Русије и Црне Горе броји више од 300 година. Током овог периода дијелили смо заједничке вриједности, били смо раме уз раме у различитим ситуацијама, па и у најтежим периодима током историје. Мислим да овогодишњи „Дани руске културе“ ће све нас још једном подсјетити на заједничке историјске, културне, духовне, језичке и многе друге вриједности, чије су истрајност и непоколебљивост већ доказане временом.

На крају дозволите ми да пожелим свим присутним добро здравље, пуно успјеха и право уживање у активностима „Дана руске културе“. Од свег срца такође честитам свима наступајући празник 21. јул – Дан Општине Беране.

Велико вам хвала и живјели!

Коментари: