Југ Богданова црква се налази у центру данашњег Прокупља, недалеко старе градске цркве. Подигао ју је највероватније неки локални властелин, средином XIV века.
Црква у Прокупљу већ вековима има у својим одајама непроцењиво вредне хришћанске реликвије. Овде се налазе мошти светих мученика Прокопија и Георгија.

Југ Богданова црква је назив везан за митског Југ Богдана (историјског жупана Вратка Немањића), који је, према народном предању, владао овим крајем и подигао Прокупачко утврђење. Ова народна традиција је очувана до данас, па се поред цркве, по њему данас зову и најочуванија кула некадашњег утврђења, главна градска улица, оближње село, а та традиција је и симболично представљена на грбу града.
Место на коме је црква подигнута, коришћено је за верске објекте и пре њеног подизања. Грађевина је подигнута на месту ранохришћанске базилике, чији се темељи данас виде око цркве, док је сама базилика подигнута на месту храма посвећеног Херкулу, чија је статуа пронађена на том месту током археолошких истраживања.
Храм је за време комунизма био педестак година без крова и служио као јавни нужник. Треба добро запамтити то време кад је Србија победила саму себе.

Србија не зна какве светиње има у цркви Светог Прокопија. Судбина је одредила да у ратничкој Топлици почивају мошти двојице светих ратника Прокопија и Георгија, који су били војводе цара Диоклецијана и обојица су страдали због хришћанске вере исте 303. године.

Srpski manastiri nasih krajeva

Тагови: ; ; ; ;