Коцијас Истоку и Западу: Доста смо затварали очи

Време када је Грчка дипломатија „затварала очи“ је прошло, а против свакога ко не поштује и нарушава национални суверенитет биће предузете мере, поручио је Истоку и Западу министар спољних послова те земље Никос Коцијас.

Коцијас Истоку и Западу: Доста смо затварали очи
Министар спољних послова Грчке Никос Коцијас (Фото Лола Ђорђевић)

„Грчка је одлучила да пошаље поруку Истоку и Западу, свим нашим пријатељима и онима који то нису, да ће према свакоме ко нарушава принципе националног суверенитета и поштовања према нама, бити покренуте мере. Време у којем је (грчка) дипломатија затварала очи је прошло“, рекао је Никос Коцијас у интервјуу за грчку новинску агенцију АНА.

Упитан да прокоментарише напетости које су присутне у последње време између Грчке и Русије, као и о могућности оказивања посете руског министра спољних послова Сергеја Лаврова Атини, Коцијас је рекао да није забринут и изразио наду да ће сви проблеми бити решени пријатељски.

„Сергеј Лавров којег сматрам једним од најбољих дипломата на међународној сцени и са којим имам пријатељски однос, затражио је од мене да га позовем у посету. Да дође у Грчку и припреми се за путовање премијера (Грчке) Алексиса Ципраса у Москву где су га они позвали, што сам и учинио“, навео је грчки министар спољних послова.

Према његовим речима, уколико Лавров жели да дође, биће добродошао.

„Ако сматра да треба да стане на страну оних које смо протералли или са онима којима није дозвољено да уђу, то је његово право“, рекао је Коцијас.

Погоршани односи Атине и Москве

Односи између Атине и Москве су се погоршали у последње време након одлуке грчке владе 11. јула да протера двојицу руских дипломата и забрани долазак још двојице.

Грчка је, како су тамошњи медији известили, оптужила те дипломате за мешање у унутрашње послове и подривање националне безбедности Грчке.

Русија је након тога најавила контрамере, а убрзо је и планирана посета Лаврова одложена.

„Покушао сам, као што знате, а наглашено је и у обавештењу, да не треба повезивати ове лоше случајеве са званичном Русијом“, рекао је грчки министар спољних послова.

Нагласио је да је то питање за Русију „да ли она жели да се идентификује са њима или не“.

Осврнувши се и на споразум који је Атина склопила са Скопљем о имену Македоније, Коцијас је рекао да су услови били погодни за споразум.

„Они тврде да смо пожурили. Услови су били зрели. Када су услови зрели, то значи да морате да наставите са оним што можете да учините“, рекао је грчки министар спољних послова.

Упитан да ли је то био најбољи могући споразум са Скопљем или је Грчка можда могла да постигне бољи Коцијас је одговорио:

„Могли смо да склопимо бољи споразум да није било друге стране. Не бисмо је назвали Северна Македонија, него Северна Аљаска“.

Коментари: