Медијска хистерија против „Ноћних вукова“ у Словачкој, НВО тражи да их забране

У другој половини јула 2018. године, Словачка је покренула интензивну медијску кампању против руских Ноћних вукова због чињенице да су неки од њихових чланови из Словачке траже да се оснује удружење грађана под називом Ноћни вукови Европе.

Медијска хистерија против "Ноћних вукова" у Словачкој, НВО тражи да их забране

Неколико политичара и мејнстрим медија енергично покушава издејствовати забрану оснивања, наводећи да ће оснивање удружења представљати опасност и узнемирити грађане Словачке занемарујући право тих грађана о слободи удруживања.

Власници медија који заговарају слободу говоре, овим понашањем већ представљају претњу демократском систему основних права и слобода гарантованим Уставом Словачке. Такве активности ових медијима треба пажљиво посматрати, јер ако почнемо да кршимо слободу повезивања одређених људи једноставно зато што их још једна група људи назива претњом, кршимо основна уставна права словачких грађана.

Разлози за забрану Ноћних вукова?

Питање постојања Ноћних вукова у Словачкој уопште није нова тема, оно се и раније појављивало  у медијима али је у овом тренутку ово питање поново активирано углавном због напоранеких од чланова словачког клуба да створе своју грађанску асоцијацију у Словачкој.

Како би забранили грађанску асоцијацију, главни медији су покренули широк спектар оптужби, од налепница на мотоциклима  до тврдње да ноћни вукови подржавају „сепаратизам“ на Криму.

Постоје разлози због којих би можда Ноћни вукови могли бити одбијени, али не и лишени права на удруживање које им гарантује Устав Словачке.

Медијска хистерија против "Ноћних вукова" у Словачкој, НВО тражи да их забране

Како би забранили грађанску асоцијацију, водећи медији у Словачкој су покренули широк спектар оптужби, од налепница на мотоциклима, до тврдње да Ноћни вукови подржавају „сепаратизам“ на Криму.

Што се тиче тврдњи о подршци „сепаратизму“ на Криму, нема сумње да већина Ноћних вукова подржава припајање Крима Русији. Али поглед већине чланова клуба по питању Крима не разликује се од погледа других руских грађана. Било би изненађујуће ако би руски мото-клуб имао различите погледе на ову причу него већина Руса, а и велики део Ноћних вукова ​​долази управо са Крима.

Ако међутим, таква подршка „сепаратизаму“ значе забрану за оснивање удружења грађана, онда би требало да се забрани рад словачких невладиних организација и политичара који се баве подршком сепаратизма на Косову и њихов рад на територији Србије.

Још једна често поновљена оптужба је наводно о ширењу руске пропаганде.

Могуће је да Ноћни вукови деле сличне ставове као и руска Влада, али основно правило клуба је да буде аполитичан.

Међутим, чак и ако Ноћни вукови шире „пропаганду“, нема разлога за њихову забрану.Треба додати да право на удруживање морају имати и људи са про-руским ставовима, јер постоји велики број невладиних организација које промовишу политику САД.

Не може се тврдити да је руска пропаганда имала у друштву и медијима више простора него, на пример пропаганда САД. Међу словачким грађанима има много људи који не воле америчку пропаганду, те се стога ово питање треба решити отвореним дијалогом.

Још један  разлог за „панику“ медија, који као разлог за забрану иснивања удружења грађана Ноћни Вукови, наводе да је то уствари  параван за стварање „паравојног логора са оружјем“.

Навођење овог разлога је више него очигледно. У складу са чешким законима, цивилним друштвима (изузев ловачких) није дозвољено ношење оружја. Значи ако су Ноћни вукови створили оружану организацију прекршили су закон.

Медијска хистерија против "Ноћних вукова" у Словачкој, НВО тражи да их забране

Примена „двоструких стандарда“ у људским правима за ноћне вукове у Словачкој није прва политичка акција против њих.

У 2015, компанија је имала сличну забрану путовања за мотоциклисте, иако закони нису били прекршени, а Ноћни вукови су само хтели да положе венце на гробове војника погинулих у Другом светском рату за слободу Словачке. Стим у вези треба се подсетити чувеног открића Сноудена о сарадњи Фејсбука и америчких служби у вези са цензуром која угрожава отворени дијалог у Словачкој.

Нажалост,  овај случај показује да основна права престају да важе као право свих људи, али су постали привилегија одређених група са „правом погледом.“

Позивајући се на слободу изражавања, с једне стране, водећи Словачки медији користе прљав речник при нападу на оне који пропагирају Ноћне вукове, па чак и говор мржње.

Парадоксално је да они који би желели да Русе научи демократији, не могу  показати нимало толеранције када су Ноћни вукови у питању.

Ноћни вукови се могу критиковати и разлози за ову критику морају се схватити озбиљно, али нема разлога за такву масовну хистерију која је започела у Словачкој. Напротив, ова хистерија показује велику несигурност власти у тој земљи.

Ноћни вукови, својим про-руским ставовима не чине ништа тајно, њихови циљеви су транспарентни, став према другим земљама и њихова пропаганда је увек повезан са Русијом, као и успостављање пријатељских веза и дијалога међу народима.

Парадоксално, рад Ноћних вукова у Словачкој нападају управо оне невладине организације (НВО) које се јавно понашају као политички неутралне, а заправо се финансирају из иностранства.

Њуз Фронт

http://www.noveslovo.sk/

 

 

 

Коментари: