Додик: МУСЛИМАНИ СЕ НАОРУЖАВАЈУ, АЛИ ЈЕ СРПСКА У СТАЊУ ДА СЕ ОДБРАНИ!

Додик: МУСЛИМАНИ СЕ НАОРУЖАВАЈУ, АЛИ ЈЕ СРПСКА У СТАЊУ ДА СЕ ОДБРАНИ!

Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да се залаже за мир и стабилност, али да је јасно да се муслимани у БиХ наоружавају, што уопште није безазлено.

– То се дешава под онима који контролишу те војне програме, а то су пре свега западне земље, које су обезбедиле својим ранијим интервенционизмом да се у Српској укину све фабрике оружја и муниције, док је у ФБиХ остало шест. Видели смо да влада ФБиХ даје огроман новац, производи се не само за тржиште и потребе војске БиХ, како је предвиђено, него се прави нека стратешка резерва – рекао је Додик.

Он је за „Спутњик“ рекао да је то ствар српских представника у заједничким институцијама БиХ, који имају надлежност над војним сектором, а то су прије свега члан Председништва и људи у Министарству одбране БиХ, што су дозволили да производња оружја и муниције остане искључиво у надлежности муслимана и да нема контрола које се морају провести.

– Променићемо то врло брзо. То је кључно питање. Ми не желимо да ту буде спекулација, не желимо да једног дана схватимо да су се они наоружали и градили своју емоцију да се обрачунају са Србима. Морају да разумеју да је то у бити веома тешко и нелегитимно. Говорим чисто хипотетички – рекао је Додик.

Говорећи, како је нагласио, хипотетички о могућности да се неко обрачуна са Србима у Републици Српској, Додик је запитао које би снаге то учиниле?

– Република Српска има снаге бар што се тиче тог евентуалног, хипотетички говорим, сукоба Бошњака и Срба. Верујем да Хрвати не би у томе учестовали, мада има и тамо најава да би. Али, у сваком случају, и да они буду заједно, Република Српска има могућност да себе одбрани – нагласио је Додик.

Он је, хипотетички говорећи, рекао да би био већи проблем ако би се у то укључиле неке велике силе, додајући да постоје и неке велике силе које би можда и заштитиле Србе.

– У том погледу, ми имамо очекивања те врсте. Али, не дао Бог, не желимо то. Али, исто тако мислимо не треба бити наиван у свему томе и игнорисати ту ситуацију. Али, како би хипотетички дошло до тога, који би орган у БиХ или ФБиХ могао да донесе одлуку да нападне Српску? То би био напад на Српску и њену територију и систем. Која би то снага из ФБиХ могла да се окупи? – каже Додик.

Рекао је да верује да у заједничким институцијама не би могла бити донесена одлука, јер тамо седе и Срби и Хрвати и Бошњаци, а што се тиче федералног нивоа, мисли да би то био на неки начин међународни сукоб.

– Мислим да би муслимани из тога само изашли као губитници, а Српска би афирмисала своје право да се одбрани без обзира на разне планове које они тамо имају. Али, то говорим све хипотетички. Верујем у мир и стабилност – истакао је Додик.

Додик је рекао да верује да у БиХ неће доћи до сукоба неке врсте, него да ће се заједничке институције саме урушити и увенути и да ће се прихватити легитимитет онога што само по себи фунционише, а то је Република Српска.

Он је нагласио да Српска једина има шансу да самостално функционише са становишта институционалне, економске, територијалне и сваке друге изградње.

– Заједничке институције не могу да донесу ниједну одлуку ако нема свих, а у ФБиХ не могу ако нема Бошњака и Хрвата, поготово, имајући у виду да су Хрвати, незадовољни процесом мајоризације над њима, све чешће истичу своја права за снажном аутономијом – рекао је Додик.

Навео је да Српска то подржава, под условом да се не дира у њен територијални и институционални капацитет, те да је сигуран да баш са овим руководством Хрвата у БиХ, има договор да је то тако.

Додик је поновио да је БиХ оронула и пропала земља, која не функционише и да је то свима јасно, те да се још одржава по рефлексу Дејтонског споразума, који су западне земље битно оскрнавиле и промениле у многим његовим суштинским дијеловима.

Говорећи о Сребреници, Додик је рекао да је тамо страдало много људи, али су страдали и Срби и Бошњаци, те да одвајање, изузимање и стварање екслузивитета од страдања Бошњака Српска сматра извргавањем истине.

– Потребна је целовита истина, која подразуимева да се формира једна међународна комисија од највећих ауторитета света, која ће направити један целовити извештај о страдањима од 1991 до 1995. године. Ми тражимо, али не можемо да је формирамо ако то не прихвате сви остали. Али мислимо да би то било објективно – поновио је Додик.

Додик је навео да би Западњаци требало да прво рашчисте покушај убиства председника Србије Александра Вучића у Поточарима, пошто Сарајево не може ништа да утврди, али да наклоност Запада бошњачком политичком фактору у БиХ не престаје и да се не може очекивати у неко скорије време објективизам било које врсте.

– Они (Западњаци) нису рекли дајте то прво да рашчистимо, јер ради се о човеку који је дошао да изјави саучешће и каже да се то никад не понови, а ви сте покушали да га убијете – додао је он.

Коментаришући окупљања групације „Правда за Давида“, Додик је поновио да жали за страдалим младићем, али да је у случају ових окупљања реч о инструментализацији тог трагичног догађаја.

– Неко је то искористио, то је чиста политичка игра. Ми смо на том недавном скупу препознали активисте политичких партија из ФБиХ, као што су СДП, СДА, као и СДС-а, ПДП-а, који су долазили. Они немају никакав други програм, они сматрају да ако то не одрже као место окупљања, неће имати са чим да иду на изборе. А и чиме они могу да иду? – рекао је Додик.

Напомињући да се импутира одговорност власти Републике Српске, као део смишљене приче од раније, Додик је напоменуо да тужилаштва БиХ и Републике Српске не бира власт Српске, него се чланови тих тијела бирају у Сарајеву.

Додик је рекао да је покушано да се овај трагични догађај злоупотреби за протесте ширих размјера, али да мисли да је тај тајминг прошао зато што људи све више разумеју о чему се ту ради.

– Мислим да смо направили грешку што смо дозволили окупљања без одобрења. Рекли смо – ради се о специфичном случају. Али, долази време када ће то морати да се стави у неки контекст – додао је он, наводећи да, ипак, не може да се оспори право на окупљање, али да је видљиво да је та групација подржана, финансијски опскрбљена и покушава се интернационализација.

ФАКТИ

Коментари: