Форензички експерти наставили су процес идентификације на десетине жртава једног од најгорих шумских пожара који је погодио Грчку.

У пожару су настрадале 83 особе, а велики број је изгорео толико да не може бити препознат, па се форензички екперти ослањају на ДНК узорке родбине.

Процес идентификације ће потрајати још неколико дана, пренео је АП.

Припадници спасилачких екипа настављају потрагу од куће до куће, док припадници обалске страже и волонтери рониоци претражују море у потрази за могућим жртвама.

Како се пожар распламасао, на стотине људи потражило је спас на плажама, али је интезитет ватре и дим натерао многе од њих да уђу у море или пливају.

Црквена звона нису звонила, сирене нису биле укључене, нико није обавештен…тако бројни сведоци описују катаклизму која је погодила Атику.

Грчка има план цивилне заштите, преноси Ројтерс, али је тај подужи документ био практично безвредан када је у понедељак ватра прогутала више од 80 живота.

У њему се наводи да, уколико су две општине захваћене ватром, тада су регионалне власти дужне да издају наређење за евакуацију.

Оно, пак, није издато, а о томе ко је требало да га упути, у Грчкој нема сагласности. Влада сматра да је то посао градоначелника, који међутим одговарају да у екстремним ситуацијама евакуацију наређује ватрогасна бригада.

http://www.rts.rs/

Тагови: ; ; ;