Пјонјанг је у петак послао 55 малих кутија са посмртним остацима америчких војника погинулих у Корејском рату.

Посмртни остаци америчких војника,Фото Танјуг-АП

То је први корак у примени споразума постигнутог на јунском самиту председника САД и Северне Кореје, Доналда Трампа и Ким Џонг Уна.

Око 36.000 војника Сједињених Држава погинуло је у Корејском рату, а 7.700 њих се и данас воде као нестали. Од тог броја, за 5.300 Американаца, сваки траг се губи на територији Северне Кореје.

Хвала Ким Џонг Уну — написао је Трамп на «Твитеру» и поручио да је ово важан тренутак за многе америчке породице, после шест и по деценија.

Бела кућа је два сата пре тога такође издала саопштење поводом предаје могућих посмртних остатака. «Охрабрени смо делима Северне Кореје и тренутком за позитивну промену», наводи се у саопштењу.

Посмртни остаци америчких војника,Фото Танјуг-АП

Амерички војни транспортни авион слетео је у град Вонсан на североистоку Северне Кореје да би посмртне остатке пренео у ваздушну базу Осан у Јужној Кореји.

Посмртни остаци америчких војника,Фото Танјуг-АП

Војници обучени у униформе, са белим рукавицама, носили су 55 малих кутија прекривених заставама УН и смештали их једну по једну у сребрне комбије паркиране на асфалту у Осану.

Посмртни остаци америчких војника,Фото Танјуг-АП

ПРОВЕРА

Званична церемонија репатријације посмртних остатака биће одржана у среду у Осану.

Они ће, потом, бити транспортовани на Хаваје, где ће бити подвргнути додатном научном испитивању да би се потврдило да је заиста реч о америчким војницима.

Ројтерс

Тагови: ; ; ;