Амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг је у интервјуу за РТС нагласио да је мишљење о решењу за Космет његово лично и незванично.

фото: Танјуг

Кинеска компанија «Zijin» која је заинтересована за РТБ Бор је једна од најуспешнијих у тој области, рекао је у интервјуу за РТС амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг истичући да она има представништва и у другим земљама. Поручује да је Србија за Кину веома важна а најбоља илустрација тога је што председник Вучић ускоро већ трећи пут путује у Кину.

Амбасадор Ли је навео да су, колико је њему познато, представници кинеске компаније већ били у Бору. Наводи да је реч о озбиљној компанији која је веома заинтересована за сарадњу.

На самиту 16+1 у Софији, од 18 потписаних докумената, на три је српска страна ставила потпис. Потписан је меморандум за индустријски парк за воће и поврће. У ком року се очекује реализација?
– Одмах после самита у Софији дошла је група од пет њих, имали су контакте са Министарством пољопривреде, били код мене. Конкретно, ми смо разговарали у ком правцу где и како, све иде по плану.

У септембру се одржава тзв. летњи Давос. Председник Србије ће се састати са вашим председником. Да ли се очекују неки конкретни договори попут уговора за деоницу Прељина–Пожега?
– Из овог региона скоро ниједан председник у последње четири године није ишао у Кину а председник Вучић, ако се не варам, већ трећи пут иде у Кину. Из тога се види да је Србија много важна и да имамо пријатељске односе.

Да ли ће доћи до потписивања уговора?
– Ја очекујем више, не само један уговор.

Да ли знате колико пројеката имамо са Кином?
– Мост, брза пруга, ауто-пут, Железара, «Хуавеј», у енергетици, у Костолцу… Пре две недеље потписан је Меморандум о сарадњи између кинеске компаније и «Икарбуса», та компанија је произвођач електричних аутобуса, хоће да монтирамо овде заједно електичне аутобусе.

Кина је не само економски, него и политички партнер. За решење питања КиМ се помињу рокови. Ви сте против рокова. Зашто?
– То је чисто моје лично мишљење, није званично. Када је реч о питању Косова, то се односи на суверенитет, територијални интегритет Србије, то је најважније питање за једну земљу, владу и народ. На пример, ми Кинези смо чекали скоро 100 година и решили смо Хонгконг, тек 1997. је враћен у матицу, исто Макао. У Хонгконгу су били Енглези а у Макау Португалци. Данашња Кина је једна од пет сталних чланица Савета безбедности, још нисмо решили свој проблем, нашу провинција Тајван. За овакво велико питање, никако се не сме дозволити да се реши само за пар месеци. Нормално, уколико се Београд и Приштина за 10 дана договоре, ја подржавам, поздрављам.

 

Извор: РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;