Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес упозорио да градња пута поред манастира Високи Дечани и изостанак резултата у истрази убиства Оливера Ивановића представљају разлог за бригу на Косову, поздрављајући истовремено наставак дијалога између Београда и Приштине уз посредовање Европске уније.

Шеф УН Антонио Гутерес је, у извештају који се односи на развој догађаја на Косову од средине априла до средине јула, навео да је забринут због намера да се у заштићеној зони око манастира Високи Дечани изгради пут, позивајући локалне власти да поштују законе и одлуке према којима је изградња забрањена.

«Примећујем, са растућом забринутошћу, да убиство Оливера Ивановића и после шест месеци није решено. Позивам власти на Косову да интезивирају истрагу и искористе све доступне канале који би им у томе могли помоћи», навео је Гутерес.

Шеф светске организације је поздравио наставак дијалога између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

«Иако тај састанак није донео нове резултате, наставак дијалога пружа нове могућности да се покрене процес решавања дугогодишњих разлика, што је од суштинског значаја за било какво одрживо решење. Охрабрујем лидере у Београду и Приштини да наставе дијалог и у потпуности испуне договоре проистекле из дијалога у којем посредује ЕУ», навео је Антонио Гутерес.

Генерални секретар УН је оценио и да је укупно стање на Косову у претходна три месеца било стабилно, подсећајући да посланици Српске листе још од краја марта, односно хапшења шефа Канцеларије за КиМ Марка Ђурића не учествују у раду парламента и владе.

Гутерес је, такође, навео и да су косовски председник Хашим Тачи и кабинет премијера Рамуша Харадинаја осудили серију етнички мотивисаних инцидената на које се Српска листа жалила у јуну.

«Мој специјални представник Захир Танин је 6. јуна поздравио те изјаве наводећи да у демократском друштву нема места застрашивању», навео је Гутерес.

Још једном, Гутерес је део извештаја посветио повратку прогнаних, наводећи да се у претходна три месеца на Косова вратило 77 особа, те да је према подацима Комесаријата УН за избеглице регистровано још 89.480 интерно расељених после сукоба 1998-1999. године, од чега се огромна већина, или 72.000, налазе у Србији.

Шеф светске организације навео је, такође, да се 1.647 особа још увек воде као нестале после сукоба 1998-1999. године.

РТС

Тагови: ; ; ;