Не видим да ћемо се са Србијом икада сложити око прошлости, али морамо заједно радити у циљу боље будућности, рекла је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, коментаришући за Н1 то што је председник Србије Александар Вучић Олују упоредио с прогоном Ане Франк.

Фото Танјуг / АП

Вучић је синоћ у обраћању на скупу у Бачкој Паланци поводом годишњице прогона Срба у Олуји, подсетио да су нацисти 4. августа 1944. године провалили у сигурно скровиште јеврејске девојчице Ане Франк и одвели је у логор да умре, а да су они «који су, на исти тај дан, 4. августа 1995. године провалили у крајишку сигурну кућу, убили више од две хиљаде људи и 250.000 прогнали.

Хрватска је председница на питање регионалне Н1 шта може данас да каже, 23 године након Олује, рекла да је то била беспрекорна војна акција.

«Поносна сам што сам овде, што могу бити део догађаја којим захваљујемо хрватским генералима», рекла је Грабар Китаровић, која је синоћ у Книну на централној манифестацији обележавања Олује одликовала хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача.

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је у Книну да  23 године након војно-полицијске операције «Олуја», Хрватска шаље Србији и српској мањини поруке истине, сарадње и мира, али да Хрватска жели и истину о великосрпској агресији.

«Ми смо послали бројне поруке у задње две године Србији у којима желимо сарадњу и мир, али желимо и истину. За све нас је несумњиво да је велику агресију извршио Слободан Милошевић и великосрпски режим на хрватској територији. Желимо да се српска мањина у Хрватској добро осећа и радимо на томе стално, стога шаљемо поруке истине, сарадње и мира», изјавио је хрватски премијер у разговору за ХРТ.

Разговор је иначе вођен испред книнске тврђаве где се  одржавао пријем за ратне команданте из хрватског Домовинског рата.

«Дошли смо у Книн да одамо почаст. Олуја је највећа војна победа у историји Хрватске, у само четири дана ослобођено је три четвртине окупираног подручја Републике Хрватске», рекао је Пленковић, посебно истакавши улогу хрватских генерала Младена Маркача и Анте Готовине који су вечерас одликовани највећим хрватским одликовањима, пренела је Хина.

http://www.novosti.rs/

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;