У суботу 4. августа у Сврљигу је одржан Регионални турнир у дизању тегова, у којем су учествовали спортисти из Србије, Хрватске, Црне Горе и Македоније. Русију и Доњецку република представљала је Марјана Наумова, четвороструки јуниорски шампион и мастер спорта ДНР.

То је био њен први турнир након двогодишње паузе, а да би се припремила за турнир, Марјана је имала само два месеца.

Марииана студира на два универзитета — у Москви и у Доњецку. Српска федерација дизача тегова упутила је позив на оба универзитета, а резултат турнира ће се наћи на спортској табели обе образовне институције. Српска федерација се такође није противила томе да Марјана на својој спортској опреми истакне симболе ДНР-а.

Резултат — 95 килограма — довољно да постане Апсолутни шампион турнира.

Турниру су присуствовали градоначелник општине Сврљиг, као и представник руске амбасаде. Марјана Наумова би требало би да се састане са студентима, представницима омладинских организација различитих политичких снага Србије, а очекује је и састанак у руској амбасади.

Марјана је такође положила цвеће на гроб председника СРЈ Слободана Милошевића.

Иако је посета гробу Слободану Милошевићу забрањена за слободну посету направљен је изузетак за госта. Бивши телохранитељ Милошевића показао је Марјани имање председника. На поклон је добила садницу руже са имања, коју ће она засадити у парку у Доњецку.

Она је такође позвана да учествује на Купу Балкана, који ће се одржати на јесен у Београду.

У ексклузивном интервјуу за Њуз фронт Марјана Наумова је дала своје мишљење о ситуацији у Донбасу, Србији и на Космету.

«Први пут сам у Србији, иако сам давно желела да дођем, што се за осам година каријере, стицајем околности, није десило. Заинтересовала ме је историја Србије, Југославије, јер, између осталог, завршавам факултет за дипломатију. Почела сам да пишем Генералу Младићу који ми је одговорио из затвора у Хагу и обећала му да ћу посетити Србију и својим очима видим шта се овде дешава, јер многи људи у Русији не знају у потпуности шта се дешавало у бившој Југославији, ко је с ким остао у добрим односима…
Сусрела сам се и са српском омладином и политичарима и надам се да ћу током своје следеће посете, на јесен, обићи више места — жеља ми је да посетим и Космет. Надам се да ћу чешће бити у могућности да посећујем Србију, јер ми се веома посвиђало овде, чак ме мало подсећа на југ Русије.»

«На такмичење сам позвана и као студент Московског универзитета и као студент Доњецке академије и зато сам представљала два града — Москву и Доњецк. И наравно, увек када могу ја искористим прилику да са људима у земљама које посећујем разговарам о Доњецку и свему што се тамо дешава. Срби се веома интересују за све што се у Донбасу дешава и ја желим да позовем омладинске делегације из Србије да посете Доњецк.»

На питање о томе шта као неко кога интересује историја Србије мисли о Космету, Марјана је кратко одговорила: «Косово је Србија, као што је Крим Русија!»

Тагови: ; ; ; ;