Естонија је позвала генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга да истражи случајно лансирање ракете ваздух-ваздух, коју је авион полицијске мисије НАТО испустио у уторак у ваздушном простору те земље.

Естонска влада је саопштила да је премијер Јири Ратас телефоном разговарао са Столтенбергом о том инциденту, преноси Ројтерс.

«Рекао сам генералном секретару НАТО да је то озбиљан инцидент и разумљиво смо забринути због овог што се десило у Естонији. Хвала богу што, колико знам, нико није повређен као резултат инцидента», саопштио је Ратас.

Он је навео да је од Столтенберга тражио да инцидент схвати веома озбиљно и да брзо утврди околности.

Естонија, балтичка земља која се граничи с Русијом и Летонијом, чланица је НАТО, на чијем сајту је наведено да у оквиру мирнодопске ваздухопловне полицијске мисије Алијансе државе чланице помажу савезницама које немају начина да полицијски патролирају небом изнад својих територија.

Јуче је шпанско Министарство одбране саопштило да је шпански борбени авион «јурофајтер», са базом у Литванији, грешком испустио ракету изнад југозападне Естоније током обуке, не причинивши при том никакву штету.

Шпанско Министарство, које је отворило истрагу о том инциденту, истакло је да се инцидент догодио «у зони у којој је такав тип вежбе дозвољен», пренели су француски медији.

«Ракета ваздух-ваздух није погодила ниједан авион. Министарство одбране је отворило истрагу како би се тачно утврдио узрок инцидента», наведено је у саопштењу.

 

http://www.novosti.rs/

 

 

 

Тагови: ; ; ;