Француски председник Емануел Макрон нашао се на удару жестоких критика, због одлуке да не присуствује свечаном обележавању стогодишњице битке код Амијена и да, уместо тога, настави одмор на Француској ривијери.

Непријатности због Макроновог одсуства допринело је то што су британска премијерка Тереза Меј и принц Вилијам, који су присуствовали свечаности у готској катедрали у том граду на северу Француске, чекали француског премијера Едуара Филипа који се, такође, није појавио, наводи данас портал Политико.

“Емануел Макрон је већ прекинуо свој одмор у тврђави Брегансон ради Терезе Меј… Јасно је да није имао намеру да га поново прекине”, пише лист Паризјен , осврнувши се на посету британске премијерке резиденцији француског председника ради разговора о Брегзиту раније овог месеца.

Ни председник Емануел Макрон “који је рођен у Амијену, али је заточеник Брегансона, ни премијер Едуар Филип нису намеравали да прекидају свој заслужени одмор”, наводи париски дневник.

Истовремено, француски лист Прогре (Ле Прогрес) истиче да су Британија, Немачка, Канада и Ирска, између осталих, послале високе делегације на церемонију у Амијену, док је Француска “до последњег тренутка свим силама тражила високог члана владе да га тамо пошаље”.


На крају је Флоранс Парли, француска министарка одбране, прекинула свој одмор да би присуствовала церемонији.

Француски посланик Жак Мијар из странке десног центра Републиканци навео је на Твитеру да је одсуство Макрона и Филипа доказ њиховог “непознавања историје” и “дипломатског пропуста јер је Британија највећи војни савезник Француске”.

(Скандалозно.рс, Извор: Тањуг)

Тагови: ; ;