Вучић: Хоћемо јасне границе, а не провизоријум где једно пише а сасвим друго је на терену

Залажем се за разграничење са Албанцима и то је политика коју представљам, а да ли ћемо у томе успети, то не зависи од нас. За танго је потребно двоје. Решење за Косово и Метохију, ако га буде, мора да буде свеобухватно, а не једноставно нити упрошћено, како неки замишљају.

Александар Вучић (фото : Лола Ђорђевић)

То је у четвртак изјавио председник Србије Александар Вучић и та порука је изазвала велику пажњу пред можда одлучујуће преговоре о статусу наше јужне покрајине.

Образлажући овај свој став за „Новости“, председник је казао да није рекао ништа ново и да опцију разграничења заговара годинама.

 Хоћемо јасне границе, а не провизоријум као што је данас у коме нам једно пише, а сасвим друго имамо на терену.

Вучић је претходно казао да је увек извор потенцијалног сукоба када имате територију за коју се не зна ко је како третира и шта коме припада.

Он је казао да не жели да износи неке ствари и о чему преговара са косовским Албанцима, јер би тако отворио карте Србије, за разлику од Тачија и Харадинаја, појединих западних представника, али и оних у домаћој јавности који све знају, „а нису ниједном разговарали нити присуствовали било каквим разговорима“:

Нисам неодговоран и нећу да излазим са „величанственим патриотским изјавама“. Знам свој посао и радим га у најбољем интересу Србије и недвосмислено ћу рећи шта мислим када се буде било близу неког опипљивог решења.

Поручио је и да 4. новембра неће бити никаквих избора, нити референдума, како то прогнозирају појединци из опозиције.

Он је осудио твит председника Народне странке Вука Јеремића који се односио на премијерку Ану Брнабић и који је гласио: „Креатура која се стицајем ванредно несрећних околности нашла на челу Владе Републике Србије себи дозволи да каже да по питању Косова `ми у овом тренутку немамо званичан став`“:

 Она (Брнабићева) је десет пута паметнија, 50 пута моралнија и часнија, а сто пута вреднија од њега, а да не причам колико пута стручнија и није ништа урадила против Србије, док је Јеремић уништио прилику Србије да сачува КиМ.

Министар одбране Александар Вулин оценио је да су сви забринути шта би разграничење значило за независно Косово, а нису нимало због најаве да ће Косово и Албанија имати једног председника или да неће имати међусобну границу:

Харадинаја није напао нико од политичара из Србије који су за целовито и независно Косово. Он у Србији има бројне гласне савезнике, а Вучић само народ.

министар одбране Александар Вулин (фото : Лола Ђорђевић)

Да Србија у решавању косовског питања мора да тражи креативно решење сматра министар трговине и телекомуникација Расим Љајић, оценивши истовремено трагикомичним то што Тачи говори о подели централне Србије:

Тачи говори не о подели Косова, већ да корекција граница подразумева припајање Прешева, Бујановаца и Медвеђе Косову. Као да смо сви бунике јели, па ће неко да прихвати такву идеју.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за „Новости“, да би по његовом мишљењу разграничење можда могло да значи да део Албаније припадне Србији тако да она добије излаз на море преко севера Албаније, а да део Косова припадне Албанији, али како је то нереално, он каже да „разграничење“ није добар термин ако се говори о КиМ, јер са Косметом немамо границу већ административну линију.

ПОПОВИЋ: КОМПРОМИС САМО ПО УСТАВУ

Србија је у преговорима око Косова спремна на компромис, али компромис мора бити по Уставу Србије и Резолуцији 1244, јер је Косово одувек било, јесте и биће Србија – изјавио је у четвртак министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Он је указао на то да Србија није у лакој ситуацији, јер је с разних страна притискају због Косова, али је подсетио да су наши преци били у још тежим ситуацијама па су увек били јунаци и чували Косово.

Министар Ненад Поповић (фото : Лола Ђорђевић)

ПОНОСАН САМ ШТО НЕМА ЈЕДНОУМЉА

Председник је рекао и да је поносан што у Србији не влада једноумље, што свако може да каже шта хоће, и осврнуо се на оптужбе опозиције да су неки медији у служби „фашистичког режима“:

То најбоље говори о онима који су тако нешто рекли. Замислите какву би хајку подигли по целом свету да сам то рекао ја против њих и Шолакових медија. Опозиција би очигледно волела да нас врати у време једноумља, као што је било раније када ниједна информација која није била у њихову корист није могла да прође. Данас имате једног кабловског оператера и телевизију који 24 сата раде против председника, а новина колико хоћете.

ЛОНДОН ПРОТИВ, ВАШИНГТОН ЗА ФЛЕКСИБИЛНОСТ

Верујемо да позиви за измену националних граница могу довести до дестабилизације – навела је британска амбасада у Приштини, у одговору РСЕ. У саопштењу се подсећа да британска влада подржава нормализацију односа између Београда и Приштине, за коју сматра да је од виталног значаја за безбедност, стабилност и просперитет „обе земље и региона у целини“.

САД су, како је Танјугу речено у амбасади те државе у Београду, спремне да слушају и помогну Београду и Приштини у проналажењу заједнички договореног решења за Косово. У амбасади, такође, истичу да је време да обе стране буду „креативне и флексибилне“..

фото Танјуг

АКО ХОЋЕ ПАВЕЛИЋА, НЕКА ГА ПРИХВАТЕ

Упитан шта мисли о појединима из опозиције који су рекли да би прихватили и Анту Павелића ако је против Вучића, одговорио је:

Ако би прихватили и Павелића, нека га прихвате, нека прихвате кога хоће.

Додао је да је видео да је много популаран у Хрватској, а да је у Глини, на Томпсоновом концерту, био најпопуларнији:

Викали су „Вучићу, педеру“ гласније него било ко други. Тад сам схватио да моја популарност у Хрватској драстично расте. Видим да је „Вучићу, педеру“ постала омиљена песма међу наследницима хрватских бојовника. Много су храбри и јаки, кад то вичу, све сипа и пршти, али нека не брину, тамо се нећу кандидовати.

аутор: В. Н.

http://www.novosti.rs