Увођење нових америчких санкција против Москве довело је до још једног пада рубља, а даље руске банке могу се суочити са великим потешкоћама у куповини валуте на глобалним финансијским тржиштима, пише Дие Велт.

Међутим, санкције Вашингтона ће тешко «натерати Русију да падне на колена», јер је током година Кремељ постао мање рањив због допуне девизних резерви и ниског јавног дуга, додаје се у публикацији.

У ери геополитике, Сједињене Државе се кладе на «ново оружје, моћ чије се читав свет може одмах осетити» — долара, пише новинар Дие Велт Холгер Цсспитз. Америчка валута је «подмазивање глобализације», а онај који је изложен срамоти Вашингтона «исечен из посла», објашњава аутор. Како је рекао аналитичар Лутз Карповитз, уколико се уведу санкције, руским банкама «ће бити изузетно тешко купити новац на глобалним финансијским тржиштима». Због страха од санкција, европске банке такође могу прекинути сарадњу са приватним банкама у Русији.
Постоји ризик од изрицања додатних санкција. Следећи корак је можда забранити инвеститорима да купују обвезнице руског државног зајма, што ће довести до даљег пада рубља за 15%. «Али чак и најтеже санкције не могу натерати Русију да падне на кољена. Током година, Кремљ је учинио много да постане мање рањив, на пример, допуњавањем девизних резерви … Поред тога, са дугом од 16%, Русија је међу земљама са најмање дуга у свету. Стога постаје очигледно да је ново оружје Америке неефикасно «, сумира Дие Велт.

Тагови: ; ;