Курди су добили још 150 камиона оружја од Сједињених Америчких Држава; Током експлозије у Дари убијена четири војника Сиријске војске (САА); у Африну се наставља унутрашња борба између фракција «Слободне сиријске армије» (ССА).

Провинција Алеп
Ситуација у бившем курдском кантону Африн ескалира. У главном граду региона дошло је до још једниг окршаја између фракција «Лива султана Мурата» и «Ахрар ел Шаркија». Према извору, пре тога је «Лива султана Мурата» ушала у оружане сукобе са «Џеиш ел Исламом». Периодични крвави сукоби протурске групе из састава «Слободне сиријске армије» се настављају у Африни већ дуже од једног месеца.

Подсетимо, територија бившег курдског кантона нашла се под контролом турских оружаних снага и протурских снага након операције «Маслинова грана», који је изведена у периоду од јануара до марта 2018. године. Разлог за ослобашђање Африна од «Народне заштитне јединице» је била провокациона намера САД да на положајима курдске милиције оснује такозване снаге граничне безбедности, што је Турска доживљавала као претњу националној безбедности и територијалном интегритету своје земље. Међутим, протурске снаге такође нису успеле да обезбеде миран живот у практични окупираном Африн.

 

Провинција Деир ез Зор
Курдске оружане снаге су још једном показале своју неспособност да одрже контролу над тероторијом коју су раније држали терористи «исламске државне». Према Еуфрат посту, радикални исламисти напали су упоришта «Сиријских демократских снага» (СДС) у рејону села Тајани и код села Абу Хардуб. Подсетимо, ово није први напад «исламске државе» на положаје «СДС» у Деир ез Зору за последњих недељу дана. У среду су милитанти «ИД» успели да избаце Курде са нафтних поља Ал Малјах у близини другопг нафтног поља Ал Танак.

 

Провинција Дарја
Према извору, у току јучерашње експлозије у близини града Мухаша убијена су четири војника Сиријске војске. Подсетимо, како наводе извори из «Националних одбрамбених снага», експлозија се догодила у складишту, које је раније било у власништву милитаната.

Упркос чињеници да је операција за ослобођење југозападних провинција Дарја и ел Кунејтра завршена почетком прошле недеље, инжењерске јединице сиријске војске и даље чисте области које су под контролом званичног Дамаска.

 

Провинција Хасака
Упркос тврдњама «СДС», према којима су завршили другу фазу операције «Олуја Џазире», у току које су ослободиле целу територију покрајине Хасака и пустињу на истоку Еуфрата у Деир ез Зору, Сједињене Државе настављају да снабдевају курдску милицију великим количинама оружја и муниције- курдски извор је објавио видео на коме се виде 150 камиона са оружјем, који се крећу ка војној бази САД у ел Шадади.

Подсетимо, према информацијама начелника Генералштаба руских оружаних снага Валерија Герасимова у децембру прошле године, на војним базама САД ел Шадади и ел Танф у саставу такозване «Нове сиријске војске» обучавали су се милитанати «Исламске државе», које су америчке трупе извеле из Раке и Источног Деир ел Зора.

 

Тагови: ; ; ; ;