Румунска полиција брани поступање против демонстраната

Румунска полиција издала је данас саопштење у којем брани употребу силе на антивладином протесту када је повређено 455 људи, укључујући 30-так припадника полиције.

Маријус Милитару, портпарол румунске специјалне полиције, рекао је да је 70 људи, међу којима 11 припадника полиције, хоспитализовано претходне ноћи и да је полиција поднела пријаву против осам лица.

Нема извештаја о томе да неко има повреде опасне по живот, али Милитару каже да је једна полицајка „брутално претучена“ и да има тешке повреде кичме.

Он је рекао да је префектура у Букурешту наложила полицији да евакуише Трг победе у петак увече након једночасовног протеста испред зграде владе.

Други портпарол полиције Џорџијан Еначе рекао је да је „легитимно насиље државе“ оправдано јер су демонстранти упозорени неколико пута да напусте трг.

Сукоби су избили синоћ када су неки од десетине хиљада учесника протеста покушали да пробију полицијски кордон око владиних објеката, преноси АП.

Румунски председник Клаус Јоанис, критичар владе, саопштио је да „оштро осуђује бруталну интервенцију полиције за разбијање нереда“, коју је назвао непропорцијалним одговорм на махом мирне протесте.

Румуни који живе у иностранству почели су у петак протест против левичарске владе у Букурешту захтевајући њену оставку и залажући се за превремене изборе.

Припадници румунске дијаспоре који су дошли у Букурешт из европских држава да би присуствовали демонстрацијама љути су на начин на који се управља Румунијом.

Око три милиона Румуна живи у иностранству и кажу да су је напустили због корупције, малих плата и недостатка могућности, пренео је АП.