Стрмоглав пад турске лире довео је ову валуту на историјски минимум према долару. Од почетка године, турска монета изгубила је трећину своје вредности у односу на америчку. Европска централна банка забринута је због чињенице да су монетарне куће које послују у Турској изложене великим ризицима.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужио је Запад за пад лире и позвао грађане да уштеђевину у доларима и еврима замене за националну валуту у турским банкама.

«На делу је економски рат западних земља против Турске», казао је Ердоган и поручио да ће «солидарност бити најважнија реакција на непријатељско понашање Запада».

На слабљење лире, између осталог, утиче и спор Турске са САД који не јењава. Напротив, додатно се захуктао, пошто је званични Вашингтон увео финансијске санкције двојици турских министара јер је Анкара одбила да ослободи америчког свештеника Ендруа Брансона.

Турски министар финансија Берат Албајрак, иначе Ердоганов зет, представио је у петак «нови економски модел» земље. Он тврди да би инфлација, која је сада на 16 одсто, могла поново да буде једноцифрена. Турска би могла да тражи финансијску помоћ од ММФ, или да ограничи изношење новца из земље чему је Ердоган наклоњенији, оцењују аналитичари.

И.С./ http://www.novosti.rs

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;