Нико до сада није привукао такву пажњу на чувеном српском сабору као долазак портпаролке МСП Русије. Мала варош у центру Србије показала да култура може да уједињује људе са свих страна света.

Марија Захарова у Гучи (фото : Лола Ђорђевић)

Цела варошица у петак око 17.40 часова сјатила се код споменика трубачу да дочека гошћу из Русије, која је на Сабор дошла са ћерком. Са трубачким оркестром Данијела Антића први су је поздравили Ивица Дачић, потпредседник Владе Србије, министар Ненад Поповић и Драган Марковић Палма.

Марија Захарова у Гучи (фото : Лола Ђорђевић)

Ово место је дивно! Тек сам сада, путујући из Београда довде, упознала праву Србију, све њене лепоте, а посебно када сам дошла у Гучу. Одушевљена сам… Мислила сам да је ова манифестација локалног карактера, али када сам стигла видела сам толико странаца. Први који ме је дочекао био је Колумбијац — била је одушевљена Захарова.

Марија Захарова у Гучи (фото : Лола Ђорђевић)

Осетила сам да култура може да уједињује. Видите колико је ратова усвету, да регионални сукоби постају пожари. А у основи је само борба за превласт, али су прави окидач често и разлике међу људима. И врло је важно видети како се дешава нешто супротно, дакултура уједињује. Мала варош у центру Србије показала је да култура може да уједињује. То је одличан пример. Изненађена сам и размерама Сабора…

Марија Захарова у Гучи (фото : Лола Ђорђевић)

У друштву министра Дачића, који јој је приликом доласка поклонио сламени шешир, Захарова се прошетала улицама Гуче.

Под шатром у порти цркве пробала је — свадбарски купус.

Марија Захарова у Гучи (фото : Лола Ђорђевић)

Била је опчињена укусом драгачевског специјалитета, па је одмах шатраџије приупитала и за рецепт. Као у чуду гледала је како се на ражњевима свуда око ње врте прасићи и јагњићи.

Марија је дошла због мене — нашалио се Дачић, коме је у петак уручена повеља Сабора за изузетан допринос овој манифестацији.

повеља Сабора за изузетан допринос уручена Министру Ивици Дачићу (фото : Лола Ђорђевић)

Доводио сам у Гучу многе познате личности, али нико није изазвао овакву реакцију као Марија. Причао сам јој да је она мегазвезда у Србији, али ми није веровала. Сада се уверила у то. Она је велики пријатељ Србије.

http://www.novosti.rs

Приликом шетње по варошици министар Дачић пазарио је опанке и такође их поклонио гошћи, а потом јој је купио и мајицу са ликом руског председника Владимира Путина, са натписом «Све иде по плану».

фото Лола Ђорђевић

Трубач Бојан Ристић засвирао јој је на увце…

Прелепа Рускиња није могла да одоли звуцима чочека, јединственог ритма, па је и заиграла… што су бројни сабораши око ње поздравили аплаузом.

Захарова у Гучи

Опубликовано Lola Djordjevic Пятница, 10 августа 2018 г.

Захарова је своје одушевљење атмосвером и дочеком у Гучи поделила на својој Фејсбук страници:

Шетњу су завршили у ресторану «Драгачевски хоризонти», где је без присуства медија послужена домаћа храна — купус и печење, а све време је свирао трубачки оркестар.

В. ИЛИЋ

http://www.novosti.rs

Тагови: ;