Берлин, полиција између неонациста и њихових противника

Око 600 неонациста марширало је улицама Берлина на годишњицу смрти ратног злочинца и Хитлеровогзаменика Рудолфа Хеса, јављају немачки медији.

Берлин, полиција између неонациста и њихових противника

Радикални десничари традиционално обележавају 17. августа 1987. када се Хес обесио у савезничком затвору за ратне злочинце у берлинској четврти Шпандау где је служио доживотну казну.

Марш је најпре требало да буде одржан у Шпандау, али су га организатори после преместили у центар града како би избегли контрамитинг левог политичког спектра.

У Шпандауу се раније окупило само четрдесетак неонациста док се контрапротесту, који су сазвали синдикати, цркве и неке политичке странке, одазвало око 1.400 људи.

Берлинска полиција говори о „маневру“ којим су организатори неонацистичког марша хтели да избегну блокаду што се редовно догађало ранијих година.

Неки од учесника скупа су носили натписе попут „Убиство не застарева“, алудирајући на то да Хес у 93. години није извршио самоубиство, како гласи службени узрок смрти, него да је убијен, преноси Хина.

Оба окупљања обезбеђивало је око 2.300 полицајца којима је најважнији задатак био одвајање припадника левог и десног спектра.

Коментари: