Кинеско Министарство одбране поднело је жалбу Сједињеним Америчким Државама због извештаја Пентагона у коме се наводи да се кинеска војска обучава за нападе против САД и њених савезника, наводећи да су «чисто нагађање».

Оцена Пентагона изложена је у годишњем извештају у коме је истакнуто да се Кина труди да повећа глобални утицај и да је на одбрану у 2017. години потрошила, према процени Пентагона, 190 милијарди долара, преноси Ројтерс.

Кинеско Министарство одбране саопштило је да извештај Пентагона «погрешно представља стратешке намере Кине и преувеличава тзв. војну претњу Кине».

«Кинеска војска се одлучно противи овом извештају и подноси најоштрију жалбу америчкој страни», наводи кинеско Министарство.

Како се објашњава у саопштењу, модернизација војске је ради заштите суверенитета државе, безбедности, као и светског мира, стабилности и просперитета.

«Захтевамо да америчка страна напусти став Хладног рата и да објективно и рационално сагледа конструкцију кинеске одбране и војске, престане са издавањем извештаја и предузме кораке ка промовисању и заштити стабилног развоја војних односа», наводи се у саопштењу.

Танјуг

Тагови: ; ; ;