Живот у Белгији је «неподношљив», каже холандски министар иностраних послова Стеф Блох.

Шеф холандске дипломатске службе, говорио је на приватном догађају. Затим је изразио жаљење и повукао своје коментаре.

Он је прошлог месеца говорио у Хагу испред групе људи која ради у међународним институцијама, од којих су многе од главних институција ЕУ до Еуроцонтрола и НАТО-а, сједиште у Белгији.

Он је изјавио да Белгија, попут Швајцарске, пати од таласа мултикултурализма, миграција, ксенофобије и раста популистичких политичких странака. Један од најзаступљенијих је (ПВВ) Хертха Вилдерс у Холандији. Блок је рекао да «не зна ни једну мултинационалну земљу на свијету где људи живе мирно једни с другима».

Блок се извинио преко секретара за штампу. «Користио сам формулацију која је била неуспешна и погрешна», рекао је. «Извињавам се . Никада не бих требао да изразим ове идеје, а свакако не као министар спољних послова. »

Ово није први пут да је Блок изразио контрадикторне идеје. У јулу је поново наступао на приватном догађају, али је тајно снимљен, а убрзо је апел дошао и до холандских медија.

Том приликом, Блок је послао извињење холандском парламенту и земљама које су могле бити увређене његовим примедбама. Званични представник Белгије, Дидиер Реиндерс, рекао је да је ово питање затворено извињењем министра спољних послова Холандије.

http://www.brusselstimes.com

Тагови: ; ; ; ;