«Нападе радикалних десничарских екстремиста у Белгији не треба искључити»-рекао је министар правде Кен Генс а наводи се у данашњем издању «Sudpresse».

«Наше обавештајне службе верују да у земљи има радикалних екстремиста који су спремни да крше закон из идеолошког убеђења»- навео је Генс.

«Градови као што су Антверп, Брисел, Шарлерој, Гент и Мехелен налазе се у великим концентрацијама крајње десничарских активиста. Постоје и ћелије у више руралних подручја Западне и Источне Фландрије, Лимбурга, Лијежа и Луксембурга «, рекао је министар.

Према његовим речима, све ово је ограничено на «мирне демонстрације или извештаје о расистичкој мржњи која се преноси на друштвене мреже». Међутим, постоје и случајеви када су избеглички центри и џамије постали мета за Молотовске коктеле или запаљиве бомбе.

«Колектив против исламофобије у Белгији» (ЦЦИБ) годишње прима до 80 до 100 таквих сигнала. «Права ксенофобска реторика је у порасту и не треба да буде муслиман да реагују, у нашој земљи постоји социјална кохезија», — каже потпредседник организације ССИБ Хаџиб Ладзаџи који се овим поводом обратио министру полиције Јану Жамбону.

 

 

 

Тагови: ;