Док се медији у региону баве одржавањем и затварањем «патриoтског омладинског кампа» на Златибору где су се млади подучавали војним вештинама, прорежимски медији у Црној Гори воде праву истрагу како би утврдили колико је «регрута» из ове државе «камповало» на Златибору. Они су после вишедневне «истраге» коначно откривени, и утврђено је да је реч о двојици дечака из Подгорице. Без жеље да се прави поређење са кампом на Златибору, у Црној Гори готово да је промакла чињеница да и у овој држави има сличних окупљања омладине — легалних, организованих од Министарства одбране, али и илегалних.

Летњи војни камп за младе, како је званични назив у Црној Гори је организован ове године по трећи пут и то од 16. до 29. јула у јединицама Војске Црне Горе, у Колашину и Пљевљима.

Камп је отворен у касарни «Милован Шарановић», а у њему је учествовало 45 средњошколаца из Црне Горе и пет из Републике Македоније, чиме је камп добио регионални карактер.

«Министарство одбране проактивно и посвећено делује у смеру приближавања Војске Црне Горе и војног позива младима. Једна од активности је свакако и Летњи војни камп, трећи по реду, који је као пилот пројекат започет 2016.» — казао је отварајући Летњи војни камп, државни секретар Министарства одбране Слободан Филиповић констатујући да је управо камп прилика да се млади опробају као војници, и да увиде шта значи носити војну униформу, кроз специфичне садржаје прилагођене управо њиховом узрасту. — Војничка униформа представља част, понос и обавезу свима који је носе, кроз њу се на посебан начин испољава љубав према држави.

Како је саопштило Министарство одбране, учеснике кампа свим вештинама обучаваће инструктори за обуку Војске Црне Горе, а програмом је предвиђена реализација санитетске обуке, топографија и такмичење у оријентирингу, логоровање, исхрана и преживљавање у природи, обука на брзим водама, алпинистичка обука и друге активности. Пет најбољих учесника кампа имаће прилику да посете Центар за обуку кадета у Уједињеном Краљевству.

Док Војска Црне Горе организује своје кампове за младе, прошле године на Дан независности, на планини Румији изнад Бара, коју заговорници «велике Албаније» на све начине покушавају да својатају одричући право другим народима на њу, на њој је одржан паравојни камп!

Партнери

У организацији кампа партнери су били министарства одбране Велике Британије и Краљевине Холандије, Министарство просвете Црне Горе, Министарство спорта, Рукометни, Фудбалски и Одбојкашки савез, и предузеће «Национални паркови».

Тагови: ;