Председник Србије Александар Вучић истакао је да је у времену у којем живимо, са «скраћеним верзијама» знања и информација, по формули «све у 140 карактера, очигледна потреба за «новим просветитељством» и људима који промовишу шире и темељније духовне вредности.

Александар Вучић (фото : Лола Ђорђевић)

«Чини ми се, када погледам, да је све сведено на 140 карактера, на скраћене верзије знања и информација, да је дошло време да се бавите послом због којег је славистика настала», рекао је Вучић на пријему у Председништву Србије, за учеснике 16. Међународног конгреса слависта.

Вучић је захвалио славистима што су Београд и Србију начинили престоницом тако важне теме и замолио их, оне који су дошли из других земаља, да се у Београду и Србији осећају као код своје куће, свој на своме.

«Посебно пријатељима са простора бивше Југославије, са којима нисмо увек делили све исте вредности, исти поглед на прошлост, али уверен сам да ћемо умети да градимо заједничку успешнију будућност», рекао је Вучић.

Председник је рекао да је поносан што је Београд домаћин таквог конгреса, рекавши да има лаку и прелепу дужност да поздрави учеснике и пожели да се не чека нових седам деценија од Александра Белића да се скуп поново одржи у Србији.

Александар Вучић(фото : Лола Ђорђевић)

Према његовим речима, овај скуп је огромна прилика да Београд себе изнова легитимише као светски славистички филолошки центар.

Рекао је да је прочитао негде како славистика није нарочито важна, што, наравно, није тачно и добро је, каже, што су слависти и Србија успели да то препознају.

«То је велика и важна ствар, велики предмет за читав свет. Свет не може без славистике, нити славистика без света. Огромно је наслеђе словенског језика, велико међусобно прожимање на западну и источну мисао и језик. Ништа мање овај свет није утицао на словенски језик и мисао», рекао је Вучић.

Својим радом слависти, како је објаснио, откривају сва блага проткане културе.

Вучић је указао да је огроман корпус словенског народа, који данас насељава трећину, а по некима и половину Европе.

Нагласио је да не постоји област где словенски није досегао висине.

Због тога славистика, према његовим речима, не може да буде мали и неважни предмет и ствар.

Пријем за учеснике XVI међународног конгреса слависта у Председништву (фото : Лола Ђорђевић)

«Конгрес слависта прва одредница за дефинисање индетитета»

Деканка Филилошког факултета у Београду Љиљана Марковић истакла је да је то што је Србија део тог богатог језичког, мисаоног, књижевног и културног света даје конгресу слависта и Београду прву одредницу важности за дефинисање и учврчвршћивању нашег идентитета.

Марковићева је у име окупљених председнику Вучићу уручила комплет књига на руском језику које представљају српску књижевност, науку и културу.

( фото : Лола Ђорђевић)

Председник Комитета слависта Бошко Сувајџић рекао је да је славистима велика част што су данас у Председништву.

«Без искрене и племените подршке почасног председника конгреса Александра Вучића овај конгрес не би могао бити одржан у оваквом формату. Овде смо да разговарамо о бројним научним темама, да негујемо науку културу и образовање и да подижемо мостове спајања наука», рекао је Сувајџић.

Како каже, тешко је оценити све аспекте Конгреса слависта, али ова посета Председништву подиже значај тог скупа на виши ниво.

У раду београдског конгреса учествује око 1.000 слависта из 43 земље.

Тагови: ; ; ;