Хуманитарна ситуација у зони деескалације Идлиб остаје алармантна, где је ситуација погоршана изненадном активношћу терористичких група, посебно «Џебхат ал Нусре». Становници су присиљени да беже, јер их милитанти користе као живи штит у сукобу са владиним трупама.

Схватајући сложеност ситуације, руски центар за помирење зараћених страна проширио је своје активности на прелазу Тел-Султан-Абу-Ед-Духур. Ова локација је једина веза са спољним светом за становнике провинције Идлиб, које су терористи узели као таоце.

Упркос свим препрекама које су организовали сиријски терористи, који не пуштају становнике из последњег места напетости у Сирији, захваљујући експертима Центра око 786 људи напустило је опасну зону. Међу избеглицама је око 389 деце и 304 жене.

Поред подршке, стручњаци Центра пружали су медицинску помоћ свима којима је то потребно — најмање 247 људи. Руска војска врши увид у колоне избеглица како би спречила покушаје преузимања експлозива или оружја.

Становницке су о предстојећем раду хуманитарног коридора обавестили путем СМС-а, што им је помогло да изађу из пакла тероризма.

Тагови: ; ; ; ; ;