Европски комесар за проширење Јоханес Хан заложио се у петак за упрошћавање процеса одлучивања о пријему нових чланица, позивајући да се укине правило да око сваке ситнице морају да се усагласе све државе Уније.

комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан (фото:Лола Ђорђевић)

Говорећи о проширењу ЕУ земљама Западног Балкана, Хан је, за немачки «Клајне цајтунг», као пример изнео чињеницу да је у приступном процесу потребан консензус за сваки, како је рекао, корачић.

«Док нека земља не постане чланица, неопходно је двестотинак једногласних одлука. Јасно је да финална одлука о пријему чланице мора бити донета једногласно, али пут дотле не мора бити поплочан консензусима. Моји људи и ја проводимо трећину времена убеђујући једну или две чланице», рекао је Хан.

«Новости» су прошле недеље објавиле да се у Бриселу спремају нова правила о доношењу одлука у ЕУ, која ће, између осталог, утишати и сталне претње неких наших суседа да ће нас блокирати на путу ка ЕУ.

Европска комисија скројила је предлог да се убудуће све техничке одлуке доносе квалификованом већином, а не консензусом свих чланица, као до сада, што су поједине државе, укључујући и Хрватску, користиле да коче и уцењују нашу земљу у преговарачком процесу.

Детаљни предлог требало би да буде обелодањен у септембру, најкасније у октобру, после чега су на потезу Европски савет и Европски парламент, који треба да дају коначно «зелено светло» за те реформе.

НЕСТАБИЛНОСТ

Хан је такође подсетио да Стратегија за Западни Балкан јасно каже да се нове чланице могу примити само ако реше билатералне конфликте са суседима.

Д. М.

http://www.novosti.rs

Тагови: ; ; ; ;