Брисел би требало да прихвати договор Срба и Албанаца којим би се решио дугогодишњи проблем Косова, изјавио је европски комесар Јоханес Хан, а пренео бриселски Еуроактив.

комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан (фото: Лола Ђорђевић)

«Ради се о билатералном решењу које не може да се користи као пример за друга питања», изјавио је он у Бечу.

Еуроактив у својој анализи наводи да је намера комесара Хана да овом изјавом одбаци страхове да би било какво померање граница на Балкану могло да покрене нове проблеме у нестабилном региону.

Београд и Приштина морају да нормализују мођусобне односе како би се квалификовали за чланство у ЕУ, а оног тренутка када се постигне договор, он би требало да буде поштован од стране свих чланица ЕУ, додао је Хан на конференцији у Алпбаху, а пренео Блумберг.

Јоханес Хан је постизање договора у дијалогу Београда и Приштине, коме посредује ЕУ, описао као «геополитичку неопходност» и подсетио на обавезу ЕУ да се «брине о европским земљама, не препуштајући ту улогу трећим државама у свету».

Прочитајте још — Приштински лист тврди: Србија је, изгледа, постигла циљ; Бечки «Стандард»: Подела Косова — предлог са замкама

Еуроактив подсећа да пет ЕУ држава нису признале независност Косова, не желећи да пример једностране промене граница Косова постане правило.

У тексту се наводи да би решавањем односа Београда и Приштине Србија дошла «врло близу приступања ЕУ», док се европска будућност Косова оцењује као «мање јасна» управо због непризнавања независности Косова од свих чланица ЕУ.

 

ХАН: ЧЛАНСТВО У ЕУ ЗАХТЕВА ВИШЕ ОД РЕФОРМЕ У ВЛАДАВИНИ ПРАВА
Чланство у Европској унији захтева више од «врло важне» реформе у владавини права, поручио је данас европски комесар за проширење Јоханес Хан на неформалном састанку лидера Западног Балкана у Драчу.

«Потребан нам је подстицај раста, запослености и просперитета за регион, на путу ка чланству: то ће бити одлучујући фактор да се убеде и ваши грађани, као и они у данашњој ЕУ, да је наша заједничка амбиција чланства у ЕУ добитна за обе стране», рекао је Хан, а објављено је на сајту Европске комисије.

Наводећи да је за постизање тог циља кључан регионални економски простор (РЕА), Хан је оценио да су бројчани показатељи добри, те да извештај Савета за регионалну сарадњу показује да је више од 800.000 радних места отворено у протеклих пет година, «што одговара сталним напорима да се развије регионална интеграција».

Према његовим речима, трговина унутар региона је порасла први пут за више година, односно бележи се пораст од више од 13 одсто у трговини у оквиру ЦЕФТА 2017. године у односу на 2016. годину.

Имајући то у виду, како је навео, предвиђање да би у оквиру РЕА потенцијално могло да буде отворено 80.000 радних места до 2025. године «чини се скоро преопрезним».

Хан је рекао да је успостављање јединственог тржиста са 18 милиона људи представљало «промену игре» за приватне инвеститоре, који трагају за тржишним приликама и привукло инвестиције «које су вам потребне да постанете просперитетне чланице ЕУ».

Европски комесар нагласио је да је боље повезивање од суштинског значаја за трговину унутар региона.

Хан је, такође, оценио да је перспектива чланства у ЕУ већ донела трговинске и инвестиционе предности региону, али је указао да и даље постоји још много потенцијала.

«Ако трговина између Европе и шест земаља Западног Балкана може да се удвостручи, зашто исто не може да се догоди са трговином између вашиг земаља?», упитао је Хан.

Приметио је и да међу земљама на Западном Балкану и даље постоје баријере у трговини, пословању и инвестицијама.

Говорећи о томе шта треба учинити за даљи напредак, Хан је рекао да је забринут када је реч о трговини.

«Потпуно смо заглављени у трговини услугама за цео регион», рекао је Хан наводећи да не може да се постигне сагласност о томе како се означавају поједини технички документи.

Када је реч о инвестицијама, Хан је указао на постојање Регионалне агенде реформи у области инвестиција наводећи да земље Западног Балкана, у складу са својим обавезама, сада треба да развију специфичне акционе планове за улагање и повећају транспарентност.

«Лакше је рећи него урадити, али морате да пре сматрате своје суседе партнерима него конкурентима!», поручио је Хан.

Хан је рекао да су донете важне одлуке о будућности региона у протеклих неколико месеци, наводећи као пример Стратегију о Западном Балкану у фебруару ове године и први самит ЕУ-Западни Балкан у Софији.

«Они снажно потврђују европску перспективу региона», оценио је Хан.

Подсетивши и на потписиван је историјског споразума о спору око имена између Грчке и Македније, Хан је рекао да је брзина позитивног развоја догађаја неке чак и изненадила, а последица је да сада сви «пажљиво посматрају» шта се дешава.

«Са стране ЕУ, сада се суочавате с прозором прилике: читавим низом веома проактивних председавања Саветом, као и потпуно ангажованим Бриселом», рекао је Хан, али је упозорио да предстоје европски избори и да ће Европска комисија крајем 2019. имати нови састав.

У Драчу је данас, без присуства шефова влада Србије, Босне и Херцеговине и Македоније, завршен неформални скуп премијера земаља Западног Балкана, на којем су разматрана питања регионалних економских интеграција, уклањање царинских баријера и отварању нових радних места.

Домаћин скупа је био албански премијер Еди Рама.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;