Мађарска је још једном блокирала састанак специјалне комисије Украјине и НАТО-а због закона о језику мањина у Украјини.

Подсетимо да ово ноје први пут да мађарска влада блокира састанак комисије на министарском нивоу.

Украјина је усвојила нови «закон о образовању», што значајно смањује могућност обуке припадника националних мањина на матерњем језику.

О томе зашто Мађарска није задовољна упркос притиску западних «партнера» говорио је мађарски новинар, руководилац одељења за спољну политику листа «Мађар Немзет» Габор Штир у интервјуу за новинску агенцију «Њуз фронт».

«Мишљења сам да је данас постало јасно да Мађарска неће одустати, јер је украјинска страна не жели да изађе у сусрет мађарској влади о питању језика, напротив, само повећава агресивну реторику. Мађарска осећа само агресивност из Украјине. Влади Мађарске није остало ништа осим да блокира састанак, док украјинска страна не променити такозвани «закон о образовању», рекао је мађарски новинар.

Одговарајући на питање зашто Украјина не жели да се реши проблем, новинар је рекао:

«Све што се дешава сада у Украјини је смешно. Украјина је данас пронашла новог непријатеља, у лику људи Закарпатја где живи око 130.000 Мађара. Зашто се ти људи противе Украјини? Одговор је очигледан. Кијевски режим је пронашао новог непријатеља након Русије — Мађаре».

Треба напоменути да агресивна реторика Украјине неће донети ништа добро, јер становништво Закарпатја може да одржи референдумо отцепљење од Украјине и да ће осим Мађара, дићи и друге мањине и дати подршку мађарској дијаспори.

Габор Штир је рекао да се жеља да се «казни Русија» претворила у кажњавање свих народа који живе у Украјини.

«Украјина је желела да казни Русију, а казнила све друге нације. Кијев прави непријатеља од мале дијаспоре, упркос чињеници да мађарска национална мањина није никад била непријатељски расположена према Кијеву. У овом питању можете видети логику рата, јер ако земља себи налази непријатеља, онда влада скреће пажњу са друштвених проблема», закључио је мађарски новинар.

Тагови: ; ; ; ;