Захар Прилепин, који се уписао у историју литературе великим романом, заустављен је на граници, а онда, пошто се ретроактивно све успоставља, лаж иде на највиши степен, каже режисер Емир Кустурица.

Режисер Емир Кустурица реаговао је данас на тврдње министра безбедности БиХ Драгана Мектића да је руски писац Захар Прилепин, којем је недавно забрањен улазак у БиХ и долазак у Бањалуку, укључен у активности разбијања опозиције у Републици Српској (РС), констатацијом да Мектић измишља и изговара бесмислице.

«Мектић каже да су се Додик и Прилепин, а ето изгледа и ја с њима, срели у Андрићграду. Никада Додик није био са Прилепином у Андрићграду, и мислим да се никада у животу нису ни срели, али за Андрићград одговорно тврдим да нису», рекао је Кустурица упитан да прокоментарише Мектићеве наводе да је Прилепин долазио у РС с циљем разбијања опозиције, те да је један од састанака «био и у Андрићграду са Додиком, Кустурицом и још неким лицима», преноси Срна.

«Дакле, све је као у данашњем свету – елита која прослеђује оно што елити иде у корист, али не својој елити, елити свог народа, већ светској елити и наравно онда уместо истине иде лаж», рекао је прослављени редитељ.

Кустурица је нагласио да је Прилепин један посебан човек који, поред тога што је написао велики роман «Обитељ» и војник литерата.

«Он је себе ставио у службу војске да би био раме уз раме са Толстојем, Тургењевим који су били пуковници руске царске војске. Као такав он може бити лака храна овим ловцима што нису у стању да улове један прави реалан прекршај него се тако убацују у те апстрактне сфере где је обавештајни рад заправо претходница било чему што би могло евентуално да користи људима. Дакле, заустављен је на граници неко ко се уписао у историју литературе са великим романом а онда, пошто се ретроактивно све успоставља, лаж иде на највиши степен», рекао је Кустурица, а преноси Срна.

Танјуг

Тагови: ; ;