Сви чланови ансамбла нестали: На фестивалу је требало да се појави њих 28, на бину је изашло само троје, а онда се и њима губи сваки траг

Свих 28 чланова групе афричких музичара који су кренули на међународни музички фестивал у Швајцарској води се као нестало, пошто им се изгубио сваки траг.

Како наводе из организације фестивала, они су се жалили на режиме у својим земљама, па се сумња да су се на овај корак одлучили због азила.

Извођачи су у Швајцарску стигли из Бурундија, и имали су тромесечну туристичку визу.

Првобитно је у Фриборг стигло њих 14 од 28 колико их је кренуло. Тај бројка се смањила на завршној изведби када их је било само троје, да би и они нестали после извођења тачке.

Председник фестивала, Жан Пјер Гаух, изјавио је да не зна где су њихови гости нестали.

Не знамо куда су отишли. Будући да су се жалили на стање у својој земљи, рекли смо полицији да мислимо како су поднели захтив за азил, додајући да је за њих важно да покажу да учествовање на фестивалу није и улазница за Европу.

Из швајцарског секретаријата за миграције, поручили су да Бурундијанци могу да остану у земљи, као и у земљама где им важи Шенген, у време трајања визе.

Ако полиција или гранична контрола преконтролишу некога ко има важећу визу, ништа се неће догодити. Они контактирају мигрантску службу само ако особа нема одговарајуће и важеће папире, рекао је Емануеле Јакует вон Сури, портпарол секретаријата.

Овакав вид покушаја миграције није први пут, пошто је до сада забележено више случајева да гости који су позвани да наступе у Швајцарској, нестану.

dailymail.com

 

Коментари: