ИАЕА: Иран поштује нуклеарни споразум из 2015. године

Иран и даље поштује главна ограничења нуклеарног споразума са светским силама из 2015. године, наводи се у поверљивом извештају Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА).

У другом кварталном извештају, откад је председник САД Доналд Трамп у мају објавио да ће САД одустати од споразума и поново увести санкције, ИАЕА наводи да се Иран придржава рестрикција по питању обогаћеног уранијума, залиха обогаћеног уранијума, као и других ставки.

У претходном извештају агенције из маја ове године примећено је да би Иран могао да учини више на сарадњи са инспекторима и да самим тим учврсти поверење, али ипак није наведено да постоје разлози за бригу.

И данашњи извештај, у који је Ројтерс имао увид, сличне је садржине.

Наводи се да је ИАЕА успела да обави све комплементарне инспекције које су биле потребне да би се утврдило да ли Иран поштује договор.

„Правовремена и проактивна сарадња Ирана, који је омогућио такав приступ, олакшава имплементацију додатног протокола и повећава поверење“, наводи се у извештају који је подељен земљама чланицама Aгенције за атомску енергију Уједињених нација.

Ројтерс преноси и изјаву једног дипломате који је навео да је производња осиромашеног уранијума константна и да ту нема никаквих промена.

Многе дипломате и аналитичари сумњају да ће нуклеарни споразум опстати након што је САД поново увела санкције Ирану, упркос томе што се Европска унија противи појединим ефектима Трампове одлуке.

Ирански лидер Ајатолах али Хамнеи изнео је сумњу да ће европске земље успети да сачувају споразум и рекао да би Техеран могао да га напусти.

Поручио је председнику Ирана Хасану Роханију да се не ослања превише на подршку из Европе.

Танјуг