Немци ни да чују за поделу: Рампа Меркелове на пут Србије у ЕУ, уколико буде промене граница

Немачки политиколог Бодо Вебер оценио је да Берлин чврсто стоји на својим позицијама око промене граница на Балкану и да ће зауставити приступање Србије и тзв. Косова Европској унији ако дође до тога.

Вебер је за Дојче веле (DW) рекао да су проблеме у дијалогу, пошто су се поново јавиле старе идеје о подели Косова, одговорни висока представница ЕУ Федерика Могерини и администрација председника САД Доналда Трампа.

„Немачка ће чврсто да стоји на својим позицијама и неће бити промене граница на Балкану, поделе Косова или пак замене територија“, рекао је Вебер.

Он је оценио да ће Берлин стопирати приступање Србије, али и Косова Европској унији, ако дође до промене граница, наводи “DW”.

Вебер је рекао да је промена граница потпуно непотребна, будући да је „дијалог имао велики успех 2013, када је Србија била скоро доведена дотле да призна да је остала без Косова“, а да Београд покушава да ствари врати на стање пре 2013. с идејама о размени територија, компромисом Србије и Косова, и тиме да се не призна да је Србија остала без Косова.

Вебер је рекао да те идеје ипак пролазе у Бриселу и Вашингтону, додајући да је висока представница Могерини та која је дијалог довела у кризу.

„Резултат те кризе је да су пале све црвене линије, односно да се не реагује на прелазак црвених линија, што говори о слабости ЕУ“, рекао је он.

Немачки политиколог додаје да за однос амричке админситрације не изненађује ер председник САД Доналд Трамп прети да ће да уништи поредак на којем је Запад 30 година радио – да не дозволи разграничења по енто-територијалном принципу.

„Већ се током распада Југославије радило на томе да се земље разграниче по федералним границама, али са снажним правима мањина, што је био основни принцип. Овде је то сада укинуто практично преко ноћи“, рекао је Вебер.

 

http://www.novosti.rs/

 

Коментари: