Девет особа је повређено на супарничким протестима у немачком граду Кемницу у којима је учествовало више од 8.000 људи у организацији противимигрантске крајње деснице с једне стране и левичарских покрета с друге стране.

Тај град у Саксонији је више од недељу дана центар мобилизације немачке екстремне деснице против странаца, после убиства једног Немца за које су осумњичена двојица миграната.

Сами скупови организовани синоћ прошли су без инцидента уз јако присуство полиције да би се спречило супротстављање присталица две стране. Међутим, окршаји су избили када су се разилазили демонстранти, а најупорнији с две стране покушали да се приближе једни другима.

Бројне полицијске снаге раздвајале су синоћ око 4.500 окупљених десничара од контраскупа на којем је око 4.000 људи демонстрирало против негативног става према странцима.

Полиција је навела у саопштењу издатом касно синоћ да је девет људи повређено када је интервенисала да избегне директне сукобе.

Екипа јавне локалне телевизије МДР жалила се да је нападнута током снимања. Један члан екипе је повређен а опрема му је поломљена.

Такође на маргини протеста у кварту на периферији 20-годишњег Авганитанца је претукла група од четири мушкарца прикривених лица. Полиција је навела да је Авганистанац лакше повређен.

Полиција је после прекорачења времена за одржавање протеста затражила од организатора да заврше марш због безбедносних разлога, на шта су десничари реаговали негодовоњем, праћеним звиждањем.

Лидери парламентарне Алтернативе за Немачку (АфД) и антиимиграционог покрета Пегида предводили су десничарске протесте, тзв. «марш жалости» градским улицама у црној одећи, носећи беле руже, наводи Асошиејтед прес.

Истовремено на позив више левичарских удружења и политичких странака око 4.000 људи протестовало је под мотом «Рађе срце него мржња».

Влада, преко министра спољних послова Хајка Маса је подржала тај левичарски скуп, па ће у понедељак бити организован рок концерт против ксенофобије под слоганом «Нас има више».

«Немачка је изазвала незамисливе патње у Европи. Ако поново људи данас ходају улицама упућујући нацистички поздрав наша прошла историја нас приморава да одлучно бранимо демократију», написао је Мас на Твитеру.

Пре недељу дана око 800 присталица екстремне деснице је кренуло у лов на странце у Кемницу после убиства Немца. Дан после тога више људи је повређено у сукобимја између 2.000 демонстраната крајне деснице и око хиљаду контрадемонстраната блиских крајњој левици.

Бета

Тагови: ; ; ;