Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће, када је реч о питању границе између Србије и БиХ, бити онако како Србија каже.

Милорад Додик (фото : Лола Ђорђевић)

«Република Српска и Србија су једно, али мислим да је оно што Србија предлаже функционално и на прави начин је регулисање те границе. Шта Сарајево има са тим? Коче само зато што имају неку формалну ствар. Било би боље да једни друге не кочимо», рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим речима, ако Република Српска има интерес да регулише свој проблем на граници са Србијом са којом је у додиру целом дужином, онда на нивоу БиХ нема шта да смишљају већ да тако нешто прихвате.

Додик је истакао да неће кочити ниједан њихов пројекат уколико буде изабран за члана Председништва БиХ.

«Ако они покушају да закоче неки наш, суочиће са оним што до сада нису видели у органима БиХ», поручио је Додик.

Он је додао да нико не би требало да оспорава ако Република Српска хоће да прави гасовод од Србије до Бањалуке.

«Ако будете оспоравали, нећете добити ниједан пројекат нити одлуку, која је чак и нормална. Нећете добити ни одлуку о временској прогнози», нагласио је Додик.

Он сматра да ће се сада на један други начин радити у заједничким институцијама.

«Ми БиХ не доживљавамо на начин како је доживљава Савез за промјене, она је изведеница, а суштина, фактор и субјекти политичког система су два ентитета и три народа», напоменуо је Додик.

Председник Српске је рекао да безбедносном структуром у БиХ управља СДА Алије Изетбеговића и да ће, уколико буде изабран за члана Председништва БиХ, покушати Српској да врати обавештајну структуру.

«Они раде против стабилности Српске и ја сам на њиховој листи слушаних и прогоњених особа. То раде и према руководству Србије и та служба је против српских интереса», рекао је Додик у емисији «Предсједник говори» на РТРС-у.

Он каже да та служба креира догађаје у Српској. «Сетите се када су уочи 9. јануара на Дан Републике пласирали лаж о паравојним формацијама у Српској, а читав свет прихватио ту причу», рекао је Додик.

Додик је рекао да је добро да је Полиција Српске сачувана упркос страним притисцима, који су били посебно изражени 2005. године када је говорено о «реформи», указујући да би Републици био «избијен» важан елеменат државности уколико би била укинута полиција.

«По Уставу БиХ, имамо право на војску и можемо једног дана, у контексту који се може створити, донети закон о формирању војске», рекао је Додик и подсетио да је тражио да се БиХ демилитаризује.

Он је рекао да су на нивоу БиХ мимо устава и закона направљени Суд и Тужилаштво како би се обрачунавали са Српском.

«Они живе зато јер наши људи иду тамо. Једног дана, када повучемо све Србе из Суда и Тужилаштва, те институције неће постојати», рекао је Додик.

На питање да ли су институције и полиција заказали у случају страдања Давида Драгичевића, Додик је рекао да је то примарно обавеза и задатак Тужилаштва, а да полиција ради по њиховим налозима.

Он је изразио задовољство што је у вези с овим случајем ангажован комбиновани, међународни адвокатски тим, који уноси једну нову димензију, као и да поједини чланови тог тима већ истичу да не желе никакво мешање политике.

«Чули смо господина Анта Нобила, адвоката, који је рекао да је задовољан како Тужилаштво ради, да ће с њима сарађивати и да је уверен да тај случај желе да доведу до краја», рекао је Додик.

Он је одбацио инсинуације и шпекулације да су његов син и син премијера Жељке Цвијановић учествовали у било каквом инциденту у вези са Давидом Драгичевићем.

«Поједини људи хоће да од тога направе изборну тему. Не желим ником да се правдам, али је веома огавно што неки то покушавају. Они који креирају такво нешто показују своје право лице и опет ћу рећи — било ко, ако је укључен (у страдање Давида) једино о томе могу да кажу Суд и Тужилаштво и нико више у земљи», рекао је Додик.

Председник Српске поново је осудио напад на новинара БН телевизије Владимира Ковачевића и затражио од институција да предузму све што могу, буду истрајне у истрази и приведу одговорне.

Он је истакао да је Жељка Цвијановић најјачи кандидат, који ће победити на предстојећим изборима за председника Српске, те да глас за њу и њега гарантује континуитет стабилности Републике.

«То су грађани могли да осете сада и повећањем плата, а што ће бити настављено», рекао је Додик.

Он је навео да је цела Српска данас велико градилиште, те да је актуелни премијер Српске у протеклом периоду показала способност да измирује све обавезе према буџетским корисницима, чак и у времену када је Република имала проблем са ликвидношћу.

«Захваљујући њој и свима нама достигли смо да Српска изађе и на интернационално финансијско тржиште, добије 168 милиона евра и потврди потпуну фискалну и финансијску стабилност. Данас нема никаквих заостатака“, објаснио је Додик.

Он је нагласио да се позитивни економски помаци осете у бројним областима, од раста индустријске производње, до покривености увоза извозом, те да он и СНСД неће водити прљаву кампању, јер има довољно квалитетног материјала за причу у оквиру тог процеса.

Додик каже да подржава долазак било какве међународне комисије које ће пратити предстојеће изборе у БиХ.

«Спремни смо за прихватимо фер и поштене изборе и потпуно сам уверен, и моја политичка интуиција то говори да ће наша победа бити величанствена и већа него 2016. године. Народ нам мора дати 50 одсто подршке због самог себе, због стабилности», рекао је Додик и истакао да вјерује коалиционим партнерима са којима одлично сарађује.

Он је оценио да власт Српске има карактер и да не калкулише као опозиција, те да о «раду» српских представника у власти на нивоу БиХ најбоље говори пример моста између Љубовије и Братунца, који је Србија направила, док је «с наше стране требало направити гранични прелаз».

«Ти људи (српски представници у власти на нивоу БиХ) и издајници су све ово време стопирали одлуку да се прави тај прелаз. И данас то није направљено да буде у функцији. То су спречавали из једног разлога — не смемо то да дозволимо да се Додик тамо слика… Пристао сам да не идем тамо, нека само пусте мост, није проблем…», рекао је Додик.

«Не воле Милорада Додика, а ја њих не мрзим. Они ме забављају у томе што чине. Иако то хоће да кажу, нетачно је да је друштво подељено. Нека погледају резултате прошлих локалних избора на којима их је народ казнио, а сада ће их помести са политичке сцене», оцијенио је Додик.

Он је одбацио приче да власт не помаже и не улаже у локалне заједнице у којима је опозиција на власти, што показују примјери Бијељине, Касиндола и Добоја, гдје су изграђене и граде се и болнице, путеви, заобилазнице, мостови, спортски објекти…

«Ускоро ћемо имати интегрални аутопут до Добоја и то је велика радна победа овог народа. Болница у Добоју кошта 103 милиона и то су републичка, а не градска средства», рекао је Додик.

Он је истакао да је Андрићград, који је градио српски режисер Емир Кустурица, спречио масовније исељавање људи из Вишеграда, те да тај позитиван пројекат и велику причу критикују и оспоравају само они који никада нису дошли тамо и виде ту идеју.

Додик је рекао да је Српска у поплавама 2014. године изгубила један буџет, али је одлучним мерама попут доделе бонова људима за куповину грађевинског материјала и слично, те путем Фонда солидарности, успешно санирала огромне штете на објектима људи, привредним објектима.

«Поносан сам на Владу и оно што смо урадили да санирамо штете и помогнемо људима с којима смо на терену били цело вриеме у свим поплавама погођеним местима и градовима, а посебно онима у Добоју и Шамцу», рекао је Додик.

 

Срна

Тагови: ; ; ; ; ; ;